Kommentar til innlegg fra Harald Vidnes
Jeg forstår godt reaksjonen fra Harald Vidnes fordi virkningsgrader har vært og er et evig og aktuelt tema, men det er dessverre på sin plass og kommentere det han uttaler om våre aggregater.
Virkningsgrad
Den høyere virkningsgraden kan enkelt forklares med at massen i en kammergjenvinner er vesentlig større enn i en roterende gjenvinner. Dette fører til en høyere virkningsgrad.
At den høye virkningsgraden skyldes stor omluftsandel har ingen ting med sannheten å gjøre.
Virkningsgradene som oppgis kan selvsagt dokumenteres.
Omluftsandeler
Luften som står i selve kammeret blir riktignok med tilbake som omluft. Dette utgjør en omluftandel på ca 3 % litt avhengig av aggregatstørrelse.( En roterende gjenvinner med sin børstetetting har vel en tilsvarende omluftsandel - eller blir de betraktet like tette som rekuperative gjenvinnere ?!)
En kammergjenvinner er på lik linje med en roterende gjenvinner en regenerativ gjenvinner som overfører både lukt og fukt. Den har således de samme begrensninger i bruk som en roterende gjenvinner.
Kort sagt kan vi derfor si at der det er aktuelt å bruke en roterende gjenvinner kan også en kammergjenvinner benyttes.
Bruksegenskaper
Det er i denne sammenheng svært viktig å poengtere at hverken en kammergjenvinner eller en roterende gjenvinner skal benyttes i svømmehaller eller i sterkt fuktbelastede rom noe Vidnes antyder. Dette grunnet den regenerative effekten – altså fuktgjenvinning i dette tilfellet.
Til dette bruket benyttes rekuperative løsninger gjerne kombinert med varmepumper.
Det er tydelig at Vidnes ikke kjenner bruksegenskapene til våre aggregater og således burde ha seg frabedt å kommentere de på en uriktig måte.
Innovasjon
Å påstå at en kammergjennvinner er litt gammeldags er for så vidt riktig. Prinsippet stammer helt tilbake fra oldtiden!
Men det har skjedd mye siden den tid. Med et avansert og patentert reguleringssystem kan virkningsgraden reguleres fra full frikjøling til max virkninggrad. Aggregatene kan selvsagt leveres med integrert kjølebatteri/varmebatteri eller med integrert varmpumpe slik at ønsket inneklima
(temperatur OG fuktighet) til enhver tid kan holdes under kontroll.
Av denne grunn ble disse aggregatene valgt til å klimatisere en av Oslos ,klimamessig, mest krevende bygg.
Å påstå «at kammergjenvinnere ikke lenger blir sett på som noe alternativ innen avansert moderne ventilasjon til kontorer og leiligheter» faller da på sin egen urimelighet.
Hvis man skal være sikker på å få 100 % ren luft uten noen form for omluftsinnblanding er detkun aktuelt å bruke rekuperative gjenvinnere med trykkomvendte vifter.
Dette vil derimot føre til et høyere energiforbruk grunnet en generelt lavere virkningsgrad på rekuperative gjenvinnere.
Kammergjenvinner med høy virkningsgrad
I forrige uke hadde VVSforum en artikkel fra Menerga AS om kammergjennvinnere kontra roterende gjenvinnere. Saken har skapt debatt rundt effekten av høyere virkningsgrader. Adm.direktør Svein Tore Fjellbu kommer her med et tilsvar til Harald Vidnes, Swegon sin kommentar til nevnte artikkel.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover