57-åringen jobber så svetten siler i kjelleren i en bygård på Oslo vest hvor et gammelt rørsystem skal byttes ut til fordel for et nytt.
Samtidig som det skrus, ringer telefonen ustanselig fra kunder som ønsker servicehjelp. I desember i fjor var Per Ivar med på å starte i Oslo-firmaet Trendy Rør AS sammen med to andre. Tony Heggelund (43) opererer som prosjektleder og salgssjef.
- Det har vært en vanvittig start; vi kunne jobbet døgnet rundt. Nå er vi på jakt etter en servicerørlegger til og det er flere spennende kandidater som har tatt kontakt, sier Heggelund til VVSforum.
Saken fortsetter under:
Rørbedriften Trendy Rør AS ble startet i desember i fjor, og drives av tre mann deriblant Per Ivar og Tony Heggelund (til høyre) som opererer som prosjektleder og salgssjef. Foto: Rune Midtskogen
Rørfaget bør være strengt regulert
Tony og Per Ivar jobbet noen måneder sammen i et annet firma. Og de sluttet samtidig. Nå er de altså sammen igjen.
- Jeg ønsket å ha med Per Ivar på laget. Jeg visste at han var en dyktig kar, forteller Heggelund.
- Jeg vil være ute og skru. Røryrket er beinhardt, men jeg kan ikke noe annet, smiler Per Ivar.
Per Ivar visste hva han skulle bli med en rørlegger i nærmeste familien. 57-åringen kommer fra Vestby utenfor Oslo, men er bosatt i Askim. Han pendler 10 mil tur-retur hver dag inn til jobben i hovedstaden.
De siste fem årene jobbet han som rørlegger hos den amerikanske ambassaden.
- Jeg har angret mange ganger, men hadde angret mer hvis jeg hadde valgt noe annet. Jeg er stolt av yrket mitt, det har jeg vært i alle år. Det ligger mye følelser i det å være stolt av yrket sitt, sier han.
Han smiler. Det har han til vane å gjøre. Han er opptatt av hva som rører seg i faget og i bransjen. 57-åringen mener det er på høy tid at rørleggeryrket lovreguleres.
- Rørleggerfaget burde vært like strengt regulert som elektriker-faget. Det er for slapt. Her må det jobbes på, sier Per Ivar.
Han legger til:
- Så lenge du kan dokumentere at du er en dyktig rørlegger, så mener jeg det er god nok dokumentasjon for å drive en rørleggerbedrift. Det du lærer ved å bli rørleggermester er ikke ensbetydende med at du er en dyktig rørlegger.
Holder på i 10 år til
Opp mot 15 henvendelser daglig er ikke unormalt for servicerørleggeren. Kundene står nærmest i kø for å få tak i rørlegger i hovedstaden.
- Vi takker ja til jobb som firmaet tjener penger på. Jobb er ikke jobb. Det hender jeg kommer inn etter andre rørleggere for å rette opp. Noen ganger takker jeg nei til jobben. Det jeg ser er feil bruk av utstyr.
Per Ivar mener likevel rørleggerne får ufortjent mye skyld for «alle» lekkasjene som oppstår.
- Det er mye lekkasjer på kjøkken og bad som ofte skyldes dårlig bygningsmessig utført arbeid. Og selvfølgelig får rørleggeren skylden. For lekkasje og rør – det er rørleggeren, det! Rørleggeren legger ikke membran på bad. Jeg forstår ikke hvorfor en hele tiden skal legge skylden på rørleggeren. Men; de dårlige er med på å ødelegge ryktet til en ellers seriøs bransje, sier han.
Han mener det er noen «skikkelige» bransjefolk igjen.
- Jeg kjenner mange svært dyktige rørleggere, men det blir færre av oss. Bransjen trenger gode fagfolk i tiden som kommer. Selv har jeg tenkt å holde på i 10 år til. Minst, sier han smilende.