Ett av vedtatte satsningsområder i det tverrpolitisk godkjente Klimaforliket er betydelige bevilgninger til forskning og utvikling innen miljøvennlig energi. Byggebransjen har tatt målet for Klimaforliket på alvor, og har de siste årene bidratt til utvikling av innovative løsninger og kompetanseheving av entreprenører og håndverkere innen energibruk i bolig.
– Med forslaget til nye byggforskrifter i TEK15 som ble sendt til høring 16. februar i år, slår Direktoratet for byggkvalitet bena under viljen til nytenkning innen energiforsyning til bolig, sier Herman Larssen, markedsdirektør i Brødrene Dahl i en kommentar.
– Hvorfor skal en allerede presset næring bruke verdifulle ressurser på innovasjon og kompetanseheving når fremtidens energiløsninger blir valgt bort til fordel for elektrisk kraft?
For å oppnå neste nivå i klimaforliket (nær nullutslippsbolig) allerede i 2020 må fokus rettes mot levert energi. Ved å fjerne krav til oppvarming fra alternative energikilder vil den fremtidige overgangen som Klimaforliket krever bli vanskeligere. Initiativet til kompetanseheving innenfor vannbåren og fornybar energi blir fjernet, og viljen til investering i miljøvennlige løsninger bortfaller.
Norge er velsignet med store nedbørsmengder, og med godt utbygd vannkraft har vi etter all sannsynlighet en nærmest ubegrenset tilgang til elektrisitet i lang tid fremover. – Men betyr det at vi kan tillate oss å stanse utbyggingen av bærekraftige energiløsninger i landet vårt, spør Harald Amundsen, fagansvarlig innen energi og klima i Brødrene Dahl.
– Hvis hele byggebransjen bli sittende på vent mens resten av Europa tar i bruk innovative løsninger som er i samsvar med EUs programmer for energimerking av bygg og ERP-direktivet (Energy related Products), er det et stort tilbakeskritt for bransjen vår.
Høsten 2014 sto Multikomfort-huset ferdig utenfor Larvik. Et unikt innovasjonsprosjekt som er viet mye nasjonal og internasjonal oppmerksomhet, ikke minst for sine nytenkende energiløsninger som med et minimum av miljøbelastning produserer overskuddsenergi.
Forskningssenteret ZEB ved Sintef, NTNU og arkitektkontoret Snøhetta har vært viktige samarbeidspartnere i prosjektet, som byggevareleverandøren Optimera og VVS-grossisten Brødrene Dahl står bak. Motivasjonen for det ressurskrevende prosjektet har vært å møte fremtidens byggekrav med løsninger som kommer miljøet, samfunnet og ikke minst forbruker til gode.
– Multikomfort-huset er enestående i sitt slag, og er ved hjelp av nåtidens teknologi bygget for fremtidens bostandard og miljøkrav. Huset, og tilsvarende tiltak, er våre incitamenter til både myndigheter og håndverkerbransjen om løsninger som stimulerer til å øke kunnskapen om hvilke muligheter som er tilgjengelige, forklarer Herman Larssen, og fortsetter:
- Dersom forslaget til TEK15 blir vedtatt i foreslått form trykker en hel byggebransje på bremsen. Viljen til kostnadskrevende investeringer bortfaller, og gapet til Klimaforlikets krav øker som følge av at miljøriktige løsninger velges fra. Vi sitter igjen med færre fornybare energikilder og mindre energifleksibilitet.
La TEK15 bli det ambisiøse dokumentet som stiller krav til at de løsningene vi allerede har tilgjengelige blir en standard. Kun på den måten sikrer vi energiforsyninger som kan forsvares internasjonalt og ikke minst nasjonalt i fremtiden.
Dette er saken
Direktoratet for byggkvalitet la forslag til nye byggforskrifter, TEK15, ut på høring 16. februar 2015.
I forslaget opphører krav til alternative energikilder for bygg.
Som følge av manglende krav til fornybare energikilder bortfaller behov for innovative løsninger som varmepumper, biokjel og solvarmeanlegg.
Tverrpolitisk vedtatt Klimaforlik stiller krav til alternative energikilder i fremtiden.
Multikomfort- huset i Larvik,er enestående i sitt slag, og er ved hjelp av nåtidens teknologi bygget for fremtidens bostandard og miljøkrav.
Hva er vitsen med nytenkning innen energiløsninger ?
Herman Larssen i Brødrene Dahl spør hva som er vitsen med nytenkning innen energiløsninger, når nye byggeforskrifter i TEK15 vil at vi skal skru på panelovnene igjen? Forbrukerne, byggebransjen og ikke minst samfunnet taper hvis energiløsningene i boliger går to skritt tilbake.
Denne artikkelen er over 8 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover