For mange har fossilfyreforbudet i 2020 sett ut til å kunne bli en kattepine, og mange ser ut til å venter i det lengste med tiltak.

Det finnes imildertid enkle løsninger på problemet, og mange har allerede forlatt fossil fyringsolje for godt, til fordel for biofyringsolje. Framtiden ser dermed lysere ut for de som frykter store investeringer ved siden av at biofyringsoljer blir stadig mer tilgjengelig på markedet.

- Det har vært en del skepsis, men nå griper det om seg, biofyringsoljer er et fullgodt alternativ, og det har hendt at prisene har vært lavere enn for fyringsolje, som regel ligger den på samme nivå, sier Kjell Petter Småge ved Evotek, som arbeider med å hjelpe bedrifter over den grønne terskelen og kooridinere energibruken for store aktører.

En av disse er Steen & Strøm, som allerede har lagt om både Vinterbro-senteret og Økern-senteret, til å fyre med 100% biofyringsolje.
- Disse to bruker årlig ca 3-400 000 liter biofyringsolje, og det har fært svært lite med problemer, Økernsenteret er nå på sin annen vinter med biofyringsolje, forteller Småge.

Omlegging
Å gå over til biofyringsolje innebærer enkelte små omlegginger. Biofyringsolje kan ha helt like egenskaper som fossil fyringsolje, men den kan være rimeligere om en har varme på tank eller innetank.
- Kostnaden variererer fra anlegg til anlegg, og kan ligge i området 10-50 000 kroner. Dersom tanken står varmt er det enkelt. Det kan også være enkelte justeringer i brennkammeret, sier Småge, som kan fortelle at Oslo kommune ved, By- og miljøetaten, støtter 50% av kostnadene ved omlegging.

En stor forbruker av biofyringsolje er fjernvarmeanlegg, der Hafslund har vært tidlig ute med å ta den i bruk som spisslast og tilskudd om vinteren. En annen stor bruker er Tveita Borettslag, som kjører biofyringsolje som hovedlast på vinteren - her varierer energibehovet mellom 1,2 til 2,4 MW.

- Årsak til skiftet er som regel et ønske om å være fornybar. Det bedrer energifargen på hus/leilighet til grønn – og det øke verdien på boligen, mange bruker det i markedsføringen ut mot kunder osv., forteller Geir Ingeborgrud, ved Eco-1, en av leverandørene av biofyringsoljer.

Raskt bytte
Et av produktene Eco-1 leverer er BFO1, som tilsvarer standard fossil fyringsolje.
- Prismessig kan BFO1 konkurrere med den fossile varianten. Andre biofyringsoljekvaliteter er for profesjonelle brukere og krever mer av anlegget og de som drifter disse, men disse har til gjengjeld en lavere pris, sier Ingeborgrud, som opplever at mange ønsker en fornybar energiløsning dersom det ikke koster mer enn fossile energibærere.

- Oljekjelen er derfor en viktig del av løsningen for å øke andelen fornybar energi i industri og til oppvarming av bygninger, påpeker Ingeborgrud. 
Konverteringen til biofyringsolje har klimanytte. Først av alt bruker man en fornybar energiklide. Videre reduserer bruk av biofyringsolje utslipp av giftige forbindelser med 100 prosent. Det er en 100 prosent reduksjon i svovel og opp mot 30 prosent reduksjon i NOx-utslipp.

- Biofyringsolje i oljekjelen er derfor ressurseffektiv og miljøvennlig, og energikilden blir aldri tom, understreker Ingerborgrud.

En varmesentral med døgndrift og egen “fyrbøter” kan utnytte en grovere og rimeligere biofyringsolje. En privatbolig, skole eller et borettslag uten døgnbemanning på varmeanlegget, vil bruke en BFO (biofyringsolje) lik lett fossil fyringsolje. 
Eco-1 har typer biofyringsolje som kan takle temperaturer helt ned til -15 grader Celsius, noe som er et godt alternativ for dem med nedgravd utetank. Eco-1 leverer i dag fem ulike oljekvaliteter, gradert fra BFO1 til BFO5.

Disse har gått over til biofuyringsolje
Fjernvarme: Hafslund Varme  - Eidsiva Bioenergi 
Nærvarmeanlegg: Pemco (to skoleanlegg på BFO og pellets) 
Borettslag: Tveita - BFO1 ,  Maridalsveien Borettslag - BFO1 og BFO3
Offentlige bygninger: Omsorgsbygg - Undervisningsbygg  - ca 60 bygg.