Skien Fjernvarme AS sitt konsesjonsområde omfatter i hovedsak Skien sentrum. Grunnlasten i anlegget vil være biobrensel, og som spiss- og reservelast skal det benyttes olje-, gass- og elektrokjeler. Tiltaket innebærer etablering av en ny varmesentral på Nylende-området. I tillegg planlegger Skien Fjernvarme AS å benytte seg av en eksisterende sentral i Sykehuset Telemark for spiss og reservelast. Samlet installert effekt i fjernvarmeanlegget vil være 53 MW, og det skal dekke et varmebehov på om lag 60 GWh årlig.

Klosterøya AS sitt konsesjonsområde omfatter i hovedsak Klosterøya. Grunnlasten i anlegget vil være sjøvannbaserte varmepumper, og som spiss- og reservelast vil det bli brukt gass- og elektrokjeler. Klosterøya AS vil også levere fjernkjøling til kundene i konsesjonsområdet. Tiltaket innebærer etablering av en ny varmesentral med samlet installert effekt på 12,5 MW. Fjernvarmeanlegget skal dekke et årlig varmebehov på 17 GWh.

Skien Fjernvarme AS og Klosterøya AS planlegger å samarbeide om varmelevering og spiss- og reservelast ved behov.

NVE mener at fordelene ved de to omsøkte tiltakene er overveiende i forhold til ulempene. Etter NVEs vurdering vil fjernvarmeanleggene ha akseptable miljøvirkninger og være samfunnsøkonomisk lønnsomme. Tiltakene vil også bidra til å oppfylle regjeringens målsetting om å øke bruken av vannbåren varme basert på fornybare energikilder.

NVE avslår samtidig konkurrerende søknad fra Daimyo Rindi Energi AS. Etter NVEs vurdering er det knyttet stor usikkerhet til Daimyo Rindi Energi AS sitt prosjekt. NVE mener at Skien Fjernvarme AS og Klosterøya AS sine prosjekter er bedre planlagte og dokumenterte.

Kilde:nve.no