Bakke la frem tall fra Storbritannia som illustrerte hva innemiljøet betyr for dødeligheten. Der viser oversikten over overdødelighet på 20 000 til 50 000 om vinteren, vesentlig på grunn av hjerte- og karsykdom. Disse sykdommene var hovedsakelig forårsaket av fukt, kondens og lav temperatur, kombinert med dårlige boliger, utilstrekkelig isolasjon og dårlige varmesystemer, kombinert med dårlig råd til oppvarming.
Norske hjem er av atskillig høyere kvalitet en engelske når det gjelder oppvarming, men tallene er interessante uansett. De viser høyere dødelighet der kombinasjonen av dårlig ventilasjon og dårlig isolasjon og oppvarming skaper en relativ fuktighet som gir grobunn for muggsopp. Undersøkelsen viser videre at energieffektive hus forårsaker færre dødsfall enn mindre energieffektive hus. I følge undersøkelsen har England en økt vinterdødelighet på 18 % (37 000/år) årlig, mens Portugal har 28 % (8 800/år), fulgt av Irland med 21 % (2 000/år) og Spania 21 % (19 000/år). Finland hadde lavest økning med 10 %.
Undersøkelsen viste en sterk positiv assosiasjon med lav utetemperatur og negativ assosiasjon med energieffektivitet. Det indikerer at bygningsstandarden i Syd- og Vest-Europa spiller en vesentlig rolle.
– Den sesongvariable overdødeligheten i England er verst i dårlig isolerte hus, forteller Jan Vilhelm Bakke til VVS-forum.
– Et helt annet forhold av betydning for energi og inneklima er hvordan vi bruker energi, varme og ventilasjon i yrkesbygninger. I gamle moderniserte universitetsbygninger i Bergen fant vi at inneklima på dagtid ble forverret av lav temperatur om natten (”nattsenk”) i oppvarmingssesongen. Størrelsen på temperaturforskjellen fra klokken 06 til 08 om morgenen var assosiert med nedsatt kvalitet på tårefilmen målt i løpet av dagen. Samtidig kunne det se ut til at vi ventilerte for mye om dagen. Kanskje resultatene hadde blitt bedre om vi fordelte luftmengdene på en annen måte gjennom uken og døgnet?
– Hva kan vi så gjøre for å kombinere godt inneklima med god energiøkonomi, Jan Vilhelm Bakke?
– God isolering er åpenbart viktig og bra så lenge det ikke øker risiko for fuktskader og vi sikrer tilstrekkelig ventilasjon. Dessuten trenger vi mer kunnskap og forståelse av varmekildenes betydning. Det er ikke likegyldig hvordan vi tilfører energien til oppvarmingen. Ett enkelt tiltak for beder inneklima er å ikke basere oppvarmingen på luft. Ved å gå fra luftbåren varme til strålevarme kan temperaturen senkes fra 22 til 19 °C – med minst like høy komfort. I den sammenheng er det naturlig å sitere avdøde professor Povl Ole Fanger (1934-2006): ”Luften bør serveres tørr og kjølig, som hvitvin.” Det å senke lufttemperaturen tre grader gir samme inntrykk av forbedret luftkvalitet som om man dobler tilført luftmengde.
– Norge er et u-land når det gjelder innemiljøforskning. Hvilke land er for tiden mest aktive på dette området?
– Det er i Østen den store forskningen på innemiljø skjer.
Av Ole Daniel Enersen