Prosjektavdelingen i Undervisningsbygg har startet dette tiltaket for å etablere byggherrens funksjonskontroll av behovsstyrt ventilasjon. Kvalitetsrådgiver Stig Gunnar Kristiansen er prosjektleder, og i samarbeid med SINTEF gjennomfører han nå opplæring av Undervisningsbyggs egne ansatte og rådgivere fra Fagteamet til å kunne gjennomføre slike kontroller.

- Funksjonskontrollen bygger på SINTEF sin kontrollmetode, som er stikkprøver på noen rom og samsvarstest på ventilasjonsaggregat. Prosjekt som går ut på at ansatte i Undervisningsbygg får opplæring i målemetoder slik at vi kan gjennomføre dette selv, sier Stig Gunnar Kristiansen i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet:

Gutta på loftet: Dag Hals, Stig Gunnar Kristiansen, Norbert Zawadka, Arild Solberg, Peer Knutsen og Freddy Dovran.

Mads Mysen er sjefforsker hos Sintef og underviser i ventilasjonsteknikk på Høgskolen i Oslo. Han er ansvarlig for opplæringen. De ansatte skal bruke målingene i rutinemessig kontroll i sluttfasen når ventilasjonsanleggene er ferdige. Oslo kommune investerer mye i ventilasjonssystemer på skolene, og det er viktig at de gir et godt inneklima og sparepotensialet blir utnyttet.

- Dette blir en kontroll som supplerer teknisk kontrollbefaring, forklarer Kristiansen.

Saken fortsetter under bildet:

Eivind Bryne Retterstøl måler luftmengde i rør på loftet.

Behovsstyrt ventilasjon er bra både for brukerne av rommet og det er energieffektivt. Det sørger for at luften i rommet skiftes ut kun så mye som nødvendig, og sparer energi til drift av ventilasjonsaggregatene og til oppvarming i rommet. Oslo kommune investerer mye i ventilasjonssystemene, og det er viktig at sparepotensialet blir utnyttet. Det er derfor avgjørende at systemene blir kvalitetssikret av entreprenørene som leverer dem.