Dette er blant konklusjonene i en analyse av fjernvarmens rolle i det norske energisystemet Norsk Energi og Thema Consulting har gjennomført på oppdrag fra NVE.

NVE-rapport 2014-12 ”Fjernvarmens rolle i energisystemet” er ikke en total analyse av fjernvarmens rolle i det norske energisystemet, men tar for seg tre utvalgte områder:

•fjernvarmens bidrag til sikker forsyning av energi i Norge
•fjernvarmens bidrag ved utfasing av oljekjeler
•fjernvarmens rolle i bygg med lavt oppvarmingsbehov

I flere byer i Norge, som Oslo og Trondheim, spiller fjernvarme en betydelig rolle for sikker forsyning av energi på kalde vinterdager. Konsulentene finner at i disse områdene har fjernvarme bidratt til å utsette investeringer i kraftnettet. Bidraget fra fjernvarme er likevel ikke stort nok til at det påvirker planlagte investeringer i sentral- og regionalnettet.

Fjernvarmeselskapene bruker mest elektrisitet til produksjon av varme om vinteren. Det aller meste av denne elektrisiteten er utkoblbar og kan kobles ut ved anstrengte kraftsituasjoner. De fleste fjernvarmeselskapene har tilstrekkelig med andre energivarer til å kunne levere fjernvarme dersom elektrisiteten blir koblet ut.

Fjernvarme har erstattet oljekjeler i mange bygg, og har potensial for å overta mer av fyringsoljen brukt i bygninger frem mot 2020. Noe av dette potensialet forutsetter utvidelser av dagens fjernvarmeproduksjon.

Fremtidens bygg vil ha et lavt oppvarmingsbehov. Vannbåret oppvarmingssystem er en forutsetning for at fjernvarme kan leveres til bygg. Systemer for vannbåret oppvarming av bygg har høyere kostnad enn direkte elektriske oppvarmingssystemer. Fjernvarmens rolle i fremtidens bygg er dermed avhengig av at myndighetene ser en positiv kost/nytte av energifleksible vannbårne oppvarmingssystemer.