- Nordisk industri er langt framme og konkurrentene i Europa er ikke alltid like med i svingene, det er flott at myndighetene har kommet på banen og at de står skulder til skulder med bransjeorganisasjonene i de nordiske land om at SFP (Specific Fan Power) skal brukes som viktigste rettesnor i direktivet, sier Mats Eriksson i VKE, som gjennom flere utredninger har tatt initiativ til en bred kunnskapsheving på dette feltet. 

Roser NVE
Det nordiske synet fremgår av de nasjonale kommentarer Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) nylig har sendt til EU-Kommisjonen.

- I denne forbindelse går vi inn for at krav må utformes slik at tilvirkerne kan konkurrere på like vilkår når krav til luftmengde, energieffektivitet, størrelse og pris skal tilfredsstilles, sier Eriksson, som mener at mulighetene for å nå frem med dette viktige budskap i EU-systemet nå er til stede.

- Dette er et godt eksempel på betydningen av at en bransje er samfunnsbevisst og godt organisert, slik at det er mulig å samarbeide med myndigheter i flere land for å nå felles mål. Det er også gode grunner til å gi ros for det arbeide NVE og deres nordiske kollegaer har utført så vel på prinsipielt som på detaljert nivå, sier Eriksson.

Saken fortsetter under bildet:

Mats Eriksson

Erfaringer viser nemlig at luftmengde og energieffektivitet må relateres til eksternt trykkfall. SFP kombinert med et eksternt trykkfall anerkjennes av brukere, bransje og myndigheter som den smarteste og enkleste metoden for å stille entydige krav som enkelt kan kontrolleres.

Metoden brukes derfor som forskriftskrav og ved rangering i flere land allerede.