Bjørnsletta Skole vil bli et av de mest ambisiøse nybygg i år innen skolesektoren, og Undervisningsbyggs første nye komplette skole med passivhus standard.

- Dette er et spennende prosjekt og vi har snudd alle steiner for å komme i mål, det ser absolutt lovende ut, sier Bodil Motzke ved Undervisningsbygg til Vvs-forum.

Fikk signaler

Bodil Motzke, Undervisningsbygg

Undervisningsbygg, et foretak i Oslo Kommune, skulle opprinnelig bygge en høyst vanlig og moderne skole, men tidlig i prosessen ønsket Oslo kommune å legge lista et hakk opp - Bjørnsletta Skole skulle løftes til FutureBuilt standard, som innebærer en rekke krav til energi- og miljøegenskaper. Dermed ble ambisjonene satt høyere, med mål om 50% reduksjon i CO2-utslipp knyttet til byggematerialer, energi og transport.

– Oslo kommune ønsker å få redusert klimagassutslippet. Vår utfordring ble dermed å tenke gjennom hele prosjektet på nytt. Dette betyr å redusere energibruken betraktelig for det ferdige bygget, bruke robuste byggematerialer med lave utslipp og legge opp til miljøvennlige reisemuligheter til og fra skolen. Klimagassregnskap for skolen skal lages for å dokumentere miljøtiltakene, og dette startet lenge før selve byggeperioden, forteller Motzke, som ser på prosjektet som en viktig erfaring for framtiden. Tidligere hadde Undervisningsbygg kun et lignende prosjekt bak seg, Østensjø Skole, et mindre skolebygg med undervisningsrom for 1. trinn, aktivitetsskolen og en ny gymnastsikksal for hele skolen.

Neste steg
Som ved Østensjø skole var det Veidekke Entreprenør som ble tildelt kontrakten på Bjørnsletta Skole.
- Dette er et spennende prosjekt for oss, og en naturlig satsning videre på miljørettede prosjekter etter at vi fullførte Bellonahuset og Østensjø skole her i Oslo. Vi har lagt mye arbeid i å benytte egen kompetanse innen miljø- og energifag. Vi har hentet de beste ressursene internt og fra eksterne rådgivere. Dette bærer nå frukter gjennom prosjekteringen og videre ut i gjennomføring av prosjektet, sier prosjektleder Erik Økland hos Veidekke Entreprenør til Vvsforum.

Økland trekker særlig fram det gode samarbeidet mellom alle faggruppene som suksessfaktor for å nå målene i prosjektet. Det hevdes at det å bygge passivhus er enkelt, da det kun handler om å sette sammen kjente og utprøvde komponenter.
- Dette er vel på mange måter riktig, men det kreves imidlertid tverrfaglig kompetanse. Dvs en entreprenør med inngående kunnskap om den tverrfaglige avhengigheten mellom flere faggrupper, og som har evne til å se helheten. Vi må utfordre de enkelte rådgiverne og leverandørene, og sammen med egne håndverkere koordinere det hele sammen til et energigjerrig passivhus. Dette mener jeg vi har lykkes med på Bjørnsletta skole, sier Økland.

Saken fortsetter under bildet:

Bjørnsletta Skole


Det er prosjekteringslederne Jørn Aaltvedt og Bjarte Hårklau fra Veidekke Entreprenør som styrer den brede gruppen av rådgivere, slik at man leverer en skole innenfor kravene til Undervisningsbygg har stillet.
- Veidekke synes det er spennende å bygge for kunder som har klare krav og målsettinger til energi og miljø.

Øker kravene
Undervisningsbygg har allerede satt egne krav til sine skolebygg, der alle nybygg skal ha passivhusnivå. Ved rehab-prosjekter skal man ha samme målsetting der det er mulig, samtidig som vernehensyn skal ivaretas. Ved alle større prosjekter skal det gjøres beregninger på utslipp av klimagasser, og det skal etterspørres miljødeklarasjon EPD på materialer eller ved å utføre utslippsberegninger for det enkelte materiale. 

- Vi ser at Future Built har katalysert og åpnet for økt dokumentasjon for materialer, og dette vil gjøre det lettere for oss å gjøre kloke valg. Dette gjelder også ved valg av bygningskomponenter, slik at vi unngår produkter som er ukjente eller inneholder miljøfarlige stoffer. Vi tilstreber å bygge for framtiden, der gode hensyn er tatt, sier Motzke til Vvs-forum. Hun synes samarbeidet med Veidekke fungerer meget bra.

På Bjørnsletta skole skal det leveres et energianlegg med:
- et geovarmeanlegg med totalt 16 energibrønner a 200 meter
- en varmepumpe som dekker 90 % av oppvarmingsbehovet inklusive varmt forbruksvann
- frikjøling utenom fyringssesongen som skal lade energibrønnene
- varmegjenvinnere med virkningsgrad opp mot 85%
- desentralisert styring av luftmengder som gir et meget energieffektivt ventilasjonsanlegg
- effektiv utnyttelse av dagslys og energieffektive belysningssystemer
- automatisk solavskjerming på solutsatte fasader
- et stort omfang av termiske målere og strømmålere for oppfølging av energiforbruket 

Miljøtiltakene i prosjektet er:
- Klimagassregnskap basert på EDP’er
- Lavkarbonbetong i alle betongkonstruksjoner
- Bubbledeck for å redusere betongmengdene
- Resirkulert stål
- Materialer med lang levetid
- Utstrakt kildesortering, sorteringsgrad 90%
- Redusere avfallsmengdene før materialene ankommer bygeplassen
- Sikre naturmangfold på tomten
- Tettere og bedre bygningskropp
- Optimalisert ventilasjonsanlegg
- Optimalisert lysstyring/belysning
- Reduksjon av kuldebroer
- Utvendig automatisk solavskjerming
- Energianlegg med geobrønner

                       
Byggetid:
 
Mars 2012 - august 2014
Byggherre: Undervisningsbygg Oslo KF
Arkitekt/Rådgiver: L2 Arkitekter AS
Kontraktsform: Totalentreprise
Totalentreprenør:
Kontraktssum:           
Areal: 
Adresse:        
Veidekke Entreprenør AS
270 mill. kr. ekskl. mva
10.200 m2
Åsjordet  i Oslo