Vi snakker selvsagt om Thore Sydtangen, administrerende direktør for CTC FerroFil AS. Gjennom årene har vi hatt gleden av å følge hans ustoppelige idérikdom med tilhørende herligheter i form av smarte produkter.
CTC er et varme-supermarked, med et stort utvalg av olje- og gasskjeler og varmepumper. Men for mange er kanskje CTC mest kjent som produsent av varmtvannsberedere. På det feltet kan CTC by på beredersystemer med seriekobling, og Heat Injection, en spesialmodell for familier med aktive tenåringsdøtre. Den gir vann til en ny dusj på 45 minutter.
Når nå Thore Sydtangen sier at ”det blir fint å gå inn i 2013 med vårt store produktprogram” er det ikke bare fordi CTC har holdt stillingen gjennom finanskrisen, og det er ikke bare godt salg av de velkjente ”traverne” han tenker på, men alt det nye som gjør seg gjeldende.
Det er mange år siden undertegnede første gang kunne vise bilde av en stolt Thore Sydtangen med vakuumrør montert på taket. I etasjen under står en varmtvannsbereder som nyttiggjør seg varmen fra taket, midt på vinteren.
– Solenergi er vår fremtid, fremhever Thore Sydtangen. – Med solvarmeanlegg kan du varme opp huset eller varmtvannet ditt 100 prosent miljøvennlig.
– Hvor mye energi er det å hente fra solen i vinterlandet Norge, Thore Sydtangen?
– Energien i solinnstrålingen mot Norges landareal i løpet av et år er 1 500 ganger større enn energimengden vi bruker. I dag gir solen et energitilskudd til romoppvarming og varmt forbruksvann i den norske bygningsmassen på 3 – 4 TWh/år. Dette tilsvarer 2 – 3 prosent av den stasjonære energibruken i landet og har en verdi på nesten to milliarder kroner. I sommerhalvåret er fire kvadratmeter solfangere tilstrekkelig til å dekke halvparten av varmtvannsbehovet.
– Kombinasjonen av varmepumpe med akkumulatortank og solfangere er suveren når det gjelder å kombinere energieffektivitet og miljøvennlighet, mener Sydtangen. –Etter mange års utviklingsarbeid for å finne løsninger som fungerer godt i praksis og holder hva de lover når det gjelder varmeavgivelse, er vi nå i gang med, og har sluttlevert, store prosjekter. Et av dem er Hadeland videregående skole på Gran, med 100 kvadratmeter solpaneler. Der har vi montert den løsningen vi foretrekker, nemlig vakuumrør fremfor flate paneler. Begge deler fungerer bra, men vakuumrør er mer effektive.
– Hva er den økonomiske gevinsten ved en slik løsning?
– Hvis du setter pengene i banken får du 2,5 prosent renter. Avkastningen ved å investere i solpaneler er 10 prosent.
– Hvor mye er det mulig å oppnå med slike systemer i et godt hus, Sydtangen?
– Vi kan lage hus som er så energieffektive at det produserer overskuddsvarme som kan gå tilbake til fjernvarmenettet. Kanskje får det en ny rolle når vi veksler inn varmen fra hustaket. Men så langt har vi merket liten interesse for slike løsninger hos myndighetene.
”Mor, gi meg solen”, sa Osvald i Ibsens skuespill Gengangere. Det var det siste han sa, men ennå er det mye som skal sies og bygges og forskes på med livgivende solenergi. Og det overskuddet som ikke renner ut i fjernvarmenettet kan man jo sylte ned på Cayman Island. På denne årstiden er temperaturen ca 23 grader. Drinker er bestilt.
Men hva med overskudds-varmen?
På Årnes planlegges hus som kan levere varme til fjernvarmenettet.Kommer varmen i fremtiden fra Årnes? Kanskje ikke så mye, men hvis du er trett av kjedelige problemstillinger andre steder, er det bare å ta en tur til Årnes, for der syder det av overskudd, både over snippen og nederst på bunnlinjen.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover