Det ingen tvil om at fornybardirektivet fra 2009 – Direktiv 2009/28/EC – vil ha store konsekvenser for Norge. For det første innebærer direktivet at Norge må øke sin allerede høye andel fornybar energi. For det andre nevnes muligheten for å bruke Norge som et «grønt batteri» oftere og oftere når EU-landene diskuterer sin fornybarpolitikk, skriver Anne Therese Gullberg, forsker II ved Cicero, Senter for klimaforskning, i en artikkel på forskningsinstituttets hjemmeside.

Fornybardirektivet innebærer at EU-landene samlet skal øke andelen fornybar energi til 20 prosent innen 2020.

EU-landene har ulike mål, basert på eksisterende andel fornybar energi og bruttonasjonalprodukt. Danmark skal for eksempel øke sin fornybarandel fra 17 prosent i 2005 til 30 prosent i 2020, og Tyskland skal øke sin andel fra cirka 6 til 18 prosent. Sverige har den høyeste fornybarandelen i EU, og skal øke fra 39,8 til 49 prosent innen 2020.

Som EØS-medlem er Norge omfattet av fornybardirektivet, og Norge vil til tross for en allerede høy fornybarandel på 58 prosent, bli møtt med krav om å øke denne andelen ytterligere.

Dette vil  innebære en stor utfordring for Norge, påpeker hun.

Ideen om Norge som Europas grønne batteri baserer seg imidlertid på en forutsetning om langt bedre overføringskapasitet både innad i Norge og mellom Norge og kontinentet. Det trengs flere såkalte monstermaster på fastlandet og flere sjøkabler til Storbritannia og kontinentet. Og det er her vi finner en av de største utfordringene.

Mens klimapolitikken vanligvis sees på som en variant av miljøpolitikken, er det ingen tvil om at klimapolitiske mål kan komme i konflikt med naturvern. Utbygging av fornybar energi er god klimapolitikk, men kan føre til store naturinngrep.

Men Norges fornybarsatsning og potensielle rolle som grønt batteri for Europa vil trolig også møte – kanskje enda sterkere – motstand fra norske strømkunder. Ifølge professor Christian von Hirschhausen ved Tekniske Universitet i Berlin vil norske kraftprodusenter tjene på å øke produksjonen av fornybar energi og på å knytte det norske og svenske kraftmarkedet tettere sammen med kontinentet, skriver Gullberg.

Les også Ambisiøst mål for fornybar energi

Les hele artikkelen på Cicero.uio.no

SI DIN MENING HER: