– En av våre nyheter er et dusjkonsept hvor man plasserer en såpedispenser mellom hånddusjen og blandebatteriet. Ved hjelp av en knapp kan man fordele såpe i vannet og siden man blander inn såpen i vannet bruker man mindre av den. Såpen kommer i ulike allergivennlige dufter og en beholder skal vare til 100 dusjer. Dispenseren kan enkelt ettermonteres i dusjen eller bygges inn i veggen og er interessant for spa og hoteller, men også i private hjem. Følelsen av varmt skum i vannet gir en helt annen dusjopplevelse, sier Bjørn-Erik Kjøle, Project Manager i Grohe.
Grohe er et ledende merke for komplette løsninger til badet og kjøkkenarmaturer. Selskapet har siden 2014 vært en del av LIXILs merkeportefølje.
Dusjtoaletter og innbygningsrammer
Selskapet lanserte flere nye dusjtoaletter og en ny innbygningsramme på messen.
– Senia Pro er et nytt og rimeligere dusjtoalett som egentlig har alt, inkludert automatisk åpning og lukking, lys, føning og varmtvann fra innebygd varmeveksler. Vi har hatt dusjtoaletter i flere år, men kommer nå med rimeligere prosjektmodeller. Vi ser at etterspørselen etter dusjtoaletter er økende, mye på grunn av flere turister fra Asia som forventer det. Dette er modeller som koster rundt 20 000 kroner og er en langvarig investering som sparer vann og papir.
Selskapet lanserer også nye berøringsfrie trykkplater og smarte dusjtoaletter.
– Vi har også en ny berøringsfri trykkplate som går på batteri eller strøm, som også kan ettermonteres. Dette systemet kan styre hvor mye vann du bruker, hvor lenge den spyler og fra hvilken avstand. Her kan man eksempelvis justere slik at den spyler basert på hvor lenge du sitter på do og loggføre hvor mange ganger du bruker toalettet, for den som er interessert i det.
– Vi presenterer også ferdige innbygningsrammer til dusj. Med dette konseptet setter du en ferdig ramme i veggen med enkelt ettermontering av kontroll og takdusj. For å møte Tek17 og særnorske regler har vi også en egen lekkasje-boks. Vi har hatt slike løsninger før, men kommer nå med en enda enklere monteringsteknikk hvor man får alt inn i veggen. Markedet etterspør dusj som er mindre synlige, og her har man bare et kontrollpanel som styrer tak- og hånddusj på utsiden.
Selskapet hadde også egen «spa-avdelingen» på messen hvor de viste det siste i «high end»-segmentet.
– Konseptet er at man kan bygge sin egen dusj med hva man måtte ønske av damp og regnfall fra taket. Her bruker vi også 3D-printede kraner og andre spesielle detaljer. Mange ønsker seg slike bad hjemme, spesielt arkitekter og rørleggere, sier Kjøle.
Saken fortsetter under bildet:

Per-Kristian Grøttumsbråthen, og Bjørn-Erik Kjøle, viser her frem en av dusjene i «high end»-segmentet som var en del av utstillingen under ISH.
Resirkulerer varme fra avløpsvannet
Per-Kristian Grøttumsbråthen, Project Sales Manager i Grohe, forteller at selskapet lenge har jobbet med bærekraft og resirkulering.
– Vi presenterer også en ny løsning som forvarmer avløpsvannet for å resirkulere varmen i dusjen. Løsningen bruker avløpsvannet til å forvarme kaldtvannet slik at man alltid har rask tilgang på varmt vann i dusjen. Da sparer man opptil 20 grader inn på blandebatterier.
– Vi har også en løsning som renser og resirkulerer dusjvannet gjennom et veggsluk. Løsningen renser, pumper og varmer vannet slik at man bruker omtrent 7 liter som er i systemet hele tiden. Vi har fått spørsmål om dette systemet fra norske kunder allerede.
– Norge har i utgangspunktet billig vann og strøm, men skal det være et BREEAM-bygg kan dette være en god løsning, sier Grøttumsbråthen.
Bærekraft og kunstig intelligens
Kjøle forteller at selskapets fabrikker er CO2-nøytrale gjennom solceller, resirkulering av varme fra ovner og at produktene smeltes om.
– Vi er langt fremme innen «cradle-to-cradle» som prinsipp. Dette innebærer blant annet at vi unngår plast og har EPDer på mesteparten av sortimentet. Dette er noe vi jobber kontinuerlig med, men det er dyrt og tidkrevende med tredjeparts sertifisering av hele sortimentet ned til hvert produktnummer.
For å resirkulering og vedlikehold enklere har selskapet lansert en tjeneste for gjenkjenning av produkter.
– Med vår nye servicemodul kan rørlegger enkelt finne dokumentasjon, skisser, delenummer og reservedeler basert på bilder av et produkt. Tjenesten er basert på kunstig intelligens og blir bedre til å gjenkjenne produkter desto mer den brukes.
– Vi har også flyttet alle reservedelene ut til et eget lager og skal i løpet av sommeren kunne levere reservedeler innen 48 timer. Vi vet grossistene vil ha minst mulig på lager, og ser at løsningen vil lette arbeidet både for grossistene og rørlegger, avslutter Kjøle.