Til zero-konferansen 19 november knytter det seg store forventninger til flere av prosjektene som er nominert. En het kandidat til prisen er Brandengen Skole i Drammen, som har gjennomgått en total energimessig fornyelse mens også arktitektur er særlig tatt hensyn til. Arbeidene har gått over flere år.
Verneverdig EU prosjekt
Brandengen skole ble tegnet av den velkjente arkitekten Arnstein Arneberg, som står bak flere viktige nasjonale bygninger, som Oslo Rådhus. Selv om Brandengen skole delvis var endret av ombygging har man fokusert på å ta vare på det unike preget ved bygningen både utvendig og innvendig.
- Det går an å heve den energimessige standarden samtidig som man tar vare på vakre bygg. Dersom man legger smartness og godvilje til er det mulig, og ikke minst store penger å spare i fornyelse og godt bygningsvern, sier teknisk leder Geir Andersen i Drammen Eiendom, et selskap eiet av Drammen kommune.
Saken fortsetter under bildet:
Brandengen skole
Ombyggingen har dreid seg mest om enegisparing, der hovedmålet har vært å redusere energiforbruket med 75 %, og fremover skal man følge opp for å evaluere alle tiltak, ikke minst legger man opp til å følge opp brukernes opplevelser av inneklima.
Skolen er med i et EU-prosjekt og utpekt til å være et forbilde innen fremtidens skoler, der det legges vekt på både energisparing og godt inneklima.
Brandengen skole er fra 1917 og bygget i teglstein. Dette har betydd store utfordringer på isolasjonssiden, der løsningen har vært utradisjonelle på grunn av grunnmur av stein og mansardtak. Et viktig tiltak i så måte har vært å isolere loftsetasjen og nedre deler av takene, samt utvendig i bakken.
Ventilasjon og energi
I samarbeide med vernemyndighetene har Drammen Eiendom i størst mulig grad ivaretatt det opprinnelige preget. Her er løsningene på vinduene et eksemple til etterfølgelse. De gamle vinduene hadde gjennomgående sprosser i tre, noe som er vanskelig å forene med moderne energistandard.
- Her har vi klart å oppnå høyeste energistandard på en nennsom måte, der arkitektoniske hensyn er ivaretatt, blant annet med å bruke en matt overflate på rammer, mer lik treverk. I korridorer og på steder med lavere temperatur er gamle vinduer i størst mulig grad beholdt, forklarer Andersen.
I 2003 istallerte man balansert ventilasjonsanlegg. Siden sentralen befant seg på loftet har et viktig arbeid vært å isolere ekstra utenpå kanalene for å unngå varmetap til kaldt loft. Et annet viktig tiltak har vært å bruke en glasstype som skygger for sola, slik at man har kunnet fjerne utvendige persienner og få fasaden fram.
- Skolen fikk i 2003 installert ventilasjonsanlegg med roterenede varmegjenvinnere. I løpet av den siste ombygging har styring av ventilasjonen blitt lagt om til behovvstyrt, med energigenvinning og vifter med lavt energibehov. Styring av ventilasjonen foregår nå via en felles sentral som har styring på over 70 andre bygg i kommunen.
På varmesiden har man tatt ut oljefyr og boret 19 hull for varmepumpe ned til 250 meter. Varmepumpene er dimensjonert til å levere 85 % av energibehovet og skal levere vann ved 70 grader. Varmen skal brukes til både oppvarming og ventilasjon. Spisslast skal dekkes ved byring med bio-olje og elektrisk. De opprinnelige radiatorene fra 1968 har man rehabilitert med ny styring og innmat slik at de kan levere lavere temperaturer
Geir Andersen, teknisk sjef i Drammen Eiendom er opptatt av at det er fullt muligå ta hensyn til det gamle arkitektoniske ved bygg, samtidig som kan få hevet den energimessige standarden betraktelig.
Energisparing og bygningsvern i eldre bygninger
Brandengen barneskole er en het kandidat til årets lokale klimatiltak under Zero-konferansen. - Det går an å heve den energimessige standarden i eldre bygg, samtidig som man tar vare på byggets identitet, sier teknisk leder Geir Andersen i Drammen Eiendom.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover