Det har vært mange tilfeller rundt i landet hvor brann har startet i ventilasjonsanlegget eller at anlegget har vært med på å spre brannen. I april i år brøt det ut brann i et ventilasjonsanlegg i en møbelbutikk i Tromsø. I et produksjonsanlegg i Bergen oppsto det brann da ventilasjonsanlegget skulle prøvekjøres i januar i år.
I et studenthjem i Grimstad var det branntilløp i ventilasjonsanlegget på et kjøkken i april i fjor og i august samme år var det brann i ventilasjonsanlegget i et bygg i Kvadraturen i Kristiansand.
I juni 2009 begynte det å brenne i ventilasjonsanlegget ved Askå tekniske i Tistedalen i Halden, og i oktober 2009 brant en galvanisert ventilasjonsboks på taket hos Norturas anlegg på Forus.
I en forretningsgård i Vadsø begynte ventilasjonsanlegget å brenne i 2008.
I juni 2004 begynte ventilasjonsanlegget på taket til Høie fabrikker i Kristiansand å brenne, og i april samme år oppstod det brann i ventilasjonsanlegget i et Esso-bygg utenfor Stavanger.
Nå er det kommet en veileder for brannsikker ventilering som er utarbeidet av brann†og ventilasjonsmiljøene i Norge med DiBK (Direktoratet for byggkvalitet) og DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap) som observatører. Den anbefaler løsninger for ventilasjon i bygg for å ivareta brannsikkerhetskravene i TEK10 og verifisering iht harmoniserte EN-standarder som gjelder eller blir gyldige fram mot år 2013, hvilket betryr at kravene skjerpes, og dermed vil de anbefalte løsningene bli dyrere. Blant annet på grunn av mer isolasjon eller flere spjeld.
Veilederen ser bort fra tidligere norske og nordiske standarder og veiledninger og den praksis som har etablert seg fra disse og fra mangelen på relevant veiledning. Tilpassing til europeiske standarder ventes å medføre betydelige endringer for den norske bransjen.
Målgruppen er alle foretak med ansvarsrett innen brann eller ventilasjon samt myndighetene.
Veilederen er laget av et bredt sammensatt nettverk av fagpersoner, BV Nett: Disse er Dag Roalkvam i Gaia, Even Holstâ€Larsen hos Rambøll (RIF RIV), Geir Drangsholt i TekØk, Geir Jensen (redaktør) hos COWI (RIF RIBr), Helge Østrem i Firesafe, Henrik Stene hos Glava, Håkon Winterseth hos Skansen Consult, Jan Chr Krohn (observatør) fra SINTEF Byggforsk, Jan P. Stensaas (observatør) fra SINTEF NBL, Knut Olav Knudsen hos Norsk VVS Energi†og Miljøteknisk Forening, Lars Haugrud (observatør) fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Leif Amdahl fra Systemair, Mats Eriksson (observatør) fra VKE Foreningen for Ventilasjon Kulde og Energi, Rolfâ€Erik Magnussen hos Rockwool, Stefan Andersson hos Norconsult (RIF RIBr), Sturla Ingebrigtsen fra Systemair, Sverre Texdahl fra YIT, Vidar Stenstad (observatør), Direktoratet for byggkvalitet (DiBK), Øystein Bekkevoll fra Multiconsult Industri og offshore (RIV) og Øystein Meland fra Reinertsen.
Veilederen dekker prosjektering, dokumentasjon, utførelse, kontroll og vedlikehold av ventilasjon iht forskrifter for brannsikkerhet i bygg. Naturlig ventilasjon inngår når den har samme funksjon eller er del av mekanisk ventilasjon.
Veilederen gir anbefalte løsninger som tilfredsstiller forskriftens funksjonskrav og utelukker ikke andre måter å tilfredsstille forskriftskrav på.
Det beskrives at ventilasjon må utføres slik at brann ikke spres gjennom brannskiller og røyk ikke spres gjennom røykskiller.
Videre at Forskrift TEK10 med veiledning for ventilasjonsanlegg gjelder og anbefaler både forenklede og analytisk dokumenterte løsninger i samsvar med TEK10.
For produktdokumentasjon er vist til CEN standarder.
Veilederen tar utgangspunkt i blant annet at CE-merking av kanaler og spjeld er blitt obligatorisk. 1. juli neste år skal kanaler og spjeld for ventilasjon være testet og ferdig CE-merket.
Nå skal det jobbes videre med en egen prosjekteringshåndbok for funksjonsbasert utforming av ventilasjonsanlegg.
Veileder for bedre sikring av ventilasjonsanlegg mot brann er nå ferdig. Neste skritt er prosjekteringshåndbok for funksjonsbasert utforming av ventilasjonsanlegg. Illustrasjoinsfoto.
Skal begrense brann i ventilasjonsanlegg
Ventilasjonsanlegg har i all tid fått skylda for ukontrollert spredning av brann i bygninger. Ofte har anlegget selv vært årsak til brann. Nå er Veileder for brannsikker ventilering tilgjenglig.
Denne artikkelen er over 7 år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
Fyller 40 år, men ser bare fremover