Da Helge Folkestad presenterte CBB energisentral på energi- og miljøkonferansen i fjor, ble han sterkt angrepet av sivilingeniør Trond Thorgeir Harsem. Harsem mente at CBB-sentralen bare er juks fordi den forutsetter varme fra ingenting. Ifølge Harsem er den dermed i strid med termodynamikkens første lov, som sier at mengden av energi er konstant, den kan verken skapes eller ødelegges, bare gå over fra én form til en annen.
Her har man å gjøre med en maskin som i prinsippet gjør det samme som en varmepumpe, men uten utedel, energibrønn eller andre former for energitilførsel. Maskinen er en boks som står i kjelleren, og skal ifølge produsenten og oppfinneren Siegfrid Prantl ha en levetid på 20 år. Det betyr at boksen i tyve år må av gi mer varme enn den tilføres.
”Umulig!”, mente Harsem, og gikk resolutt til verks. Han oppsøkte Skillebekk barnehage hvor det er installert to CBB energisentraler, og noterte måleresultater fra dataskjermen.
De tallene Harsem la frem lover ikke bra:
Tilført elektrisk kraft Levert varme Virkningsgrad
5 185 kWh 4 300 kWh 0,83
5 572 kWh 4 900 kWh 0,88
Som det fremgår av dette, leverer maskinene mindre energi i form av varme enn de får tilført av elektrisk energi. Folkestad så ikke ut til å være veldig bekymret over dette, og påpekte at målingene ennå ikke er begynt. Høgskolen i Oslo har gjort CBB-maskinene i fyrrommet til Skillebekk barnehage i Oslo til et forskningsprosjekt, og skal gjøre målinger i hele vinter. Sannheten om anlegget får vi våren 2012.
De prestasjonsdata som oppgis for CBB-sentralen er ekstreme, men i følge oppfinneren oppnås de store gevinstene bare med kombinasjonene av CBB og Best Board varmelister. Som kjent er det et mysterium for den gemene hop (undertegnede og opptil flere andre) hva som egentlig skjer i CBB-sentralen. Men det er et mysterium til, som Helge Folkestad beskrev slik: Det er ikke maskinen alene, men hele systemet som skal avgi den forutsatte varmeeffekten. Men hvordan skal vann fra en CBB gjøre Best Board-listen mer effektiv enn vann fra andre varmekilder. Er det snakk om en ny form for ildvann?
Uansett hva som er hva med CBB energisentral, ser det ut til at varmelisten Best Board er utmerket, både når det gjelder energieffektivitet og komfort.
Når det gjelder boksen med det rare, altså CBB energisentral, vil det neppe gå lang tid før noen finner ut hva som skjuler seg i den. Dreier det seg om en vitenskapelig revolusjon, eller er det snake oil på boks?
Kanskje kan vi få en antydning ved å se på de oppgitte data for varme- og kuldeproduksjon. De kan tyde på at det dreier seg om en slags kjølemaskin.
Siden termodynamikk er et sentralt tema her, tar jeg med litt om termodynamikkens første lov og mannen bak den.
Loven om hvorfor vi er så energiske
Det passet at kielfergen Color Magic på denne turen møtte såpass med bølger at den gynget litt. Bølger var nemlig utgangspunktet for den første termodynamiske lov, som også kalles Meyers lov, etter legen og vitenskapsmannen Julius Robert Meyer (1814-1878). Jeg sakser fra en artikkel som har vært på VVS-forum tidligere:
”Mayer observerte at stormpiskede bølger er varmere enn stille hav. Det fikk ham til å tenke over varme som fysisk fenomen, altså varmens forhold til bevegelse. På den samme turen la han også merke til et spesielt fenomen ved blod i varmt klima. Første gang han gjorde en årelating på en sjømann var blodet unormalt rødt, så han trodde han hadde funnet en arterie. Men så oppdaget han at dette var normalt i varmt klima, fordi kroppen trenger mindre energi for å opprettholde kroppstemperaturen. Folk forbrenner mindre av maten de spiser, og genererer mindre varme.
Mayers lov
Loven om energiens bevarelse, også formulert som loven om ekvivalens mellom varme og arbeid. I følge denne loven er mengden av energi konstant, den kan verken skapes eller ødelegges, bare gå over fra én form til en annen. Mayers lov er også kjent som termodynamikkens første lov.
I sin avhandling som ble trykt i 1842 uttrykte Mayer det slik: "Det finnes bare én eneste kraft. Den går i et evig kretsløp i den døde så vel som i den levende natur. Der som her skjer ingen hendelse uten at kraften forandrer form". Mayer bruker her ordet kraft der vi ville brukt energi.
Den britiske fysikeren James Prescott Joule (1818-1889) presenterte en liknende idé i 1843, i et foredrag han holdt for British Association i Cork 21. august det året.
Mayer, Joule og den tyske legen og fysikeren Hermann Ludwig Ferdinand von Helmholtz (1821-1894) regnes som grunnleggerne av læren om varmen som energiform og energiens konstans.