Norsk Varmepumpeforening har fått gjennomslag for våre to viktigste krav til ny Enova-avtale. I budsjettavtalen for 2025 gis det føringer slik at Enova-avtalen skal inneholde et ENØK-mål som understøtter regjeringens mål om 10 TWh strømsparing i bygg i 2030, og at Enova i større grad skal støtte moden teknologi.
I budsjettforlik mellom Ap/Sp og SV 2025 står følgende:
13. «Stortinget ber regjeringen om at det i ny styringsavtale for Enova legges til grunn at Enova som del av helhetlige virkemiddelpakker i Klimastatus og plan skal utløse utslippskutt over perioden på minimum 4 millioner tonn i hele økonomien og understøtte regjeringens mål om 10TWh strømsparing i bygg i 2030, sammenlignet med 2015-nivå.»
Tilhørende merknad: «Komiteens flertall, medlemmene fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Sosialistisk venstreparti, er enige om at Enova i kommende avtaleperiode bør bidra til betydelige utslippskutt. Disse medlemmer understreker at det er kort tid til 2030, og Enova bør derfor i større grad støtte moden teknologi og tiltak i modne markeder for å sørge for raskere bytte til nullutslippsløsninger.»
Norske strømkunder kan spare 22–23 milliarder kr årlig
- Vi er et langt skritt nærmere å nå målet om 10 TWh redusert strømforbruk i bygg i 2030 når det er avklart at ny Enova-avtale skal understøtte dette målet, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening. Vi vet at høye investeringskostnader er en viktig barriere for mange energitiltak, og at gode og forutsigbare støtteordninger derfor er en viktig del av en større virkemiddelpakke for å utløse potensialet energieffektivisering,
THEMA Consulting har på oppdrag fra NOVAP og syv foreninger beregnet gevinsten for norske strømkunder hvis vi når målet om 10 TWh strømsparing i bygg innen 2030. THEMA sin analyse tar utgangspunkt i at med eksisterende og vedtatt politikk får vi en reduksjon i strømforbruk i bygg i 2030 sammenlignet med 2015 på 3,4 TWh. Det betyr at vi ikke når målet om 10 TWh redusert strømbruk i bygg med politikken som har vært ført til nå.
THEMA har derfor analysert virkningen av ytterliggere 6,6 TWh reduksjon i strømforbruk i bygg. Bedre støtteordninger for energitiltak gjennom Enova vil være viktig for å oppnå dette. Analysen skiller mellom gevinsten som tilfaller dem som gjør energitiltak og gevinsten som tilfaller alle strømkunder fordi lavere strømforbruk vil gir lavere strømpris. Dette vil føre til at de som gjør tiltak får en gevinst på 13 milliarder kroner, mens alle strømkunder får en gevinst på 10 milliarder kroner på strømregningen.
1136 millioner til energitiltak i statsbudsjettet
Etter budsjettenigheten mellom regjeringen og SV vil det være 1136 millioner kroner som er øremerket til ENØK-tiltak i bygg i statsbudsjettet for 2025. Av disse midlene er 450 millioner øremerket Husbanken til kommunale bygg, og 686 millioner kroner til Enovas ulike programmer. Ved siden av disse midlene som er øremerket til dette formålet har Enova ved inngangen til 2025 om lag 30 milliarder kroner på konto som de kan disponere til ulike tiltak for å nå mål som ligger i den nye fireårsavtalen.
Enova må sette av 4 - 5 milliarder kr i året til energitiltak
For å være i rute til å redusere strømforbruket i bygg med 10 TWh frem til 2030 må det investeres rundt 18 milliarder årlig i energitiltak har SINTEF og Skanska beregnet, og myndighetene må bidra med 4 – 5 milliarder kroner i investeringsstøtte. Norsk Varmepumpeforening forventer derfor at den nye Enova-avtalen gir føringer der Enova må sette av de nødvendige midler til ENØK-tiltak for å understøtte regjeringens mål om 10 TWh strømsparing i bygg i 2030.
Omtale av avtalen: