Årlig registreres 70-80 000 vannskader i Norge, til en kostnad av drøyt tre milliarder kroner. Sannsynligheten for å komme hjem til vannskadet hus er dermed høyere enn å bli rammet av innbrudd.
Forskriftskrav
Byggteknisk forskrift (TEK10) stiller krav til bruk av lekkasjestopper for å sikre vanninstallasjoner i rom hvor det ikke er sluk. Det nye forskriftskravet bifalles av SINTEF Byggforsk.
– Vi anbefaler at det i alle rom med vanninstallasjoner monteres lekkasjestopper og at alle vanninstallasjoner er sikret mot utilsiktet vannutstrømming. Kun bruk av installasjon med overløp er i seg selv ikke god nok sikring mot vannskader, sier forskningsleder Lars-Erik Fiskum ved SINTEF Byggforsk.
Hva er en lekkasjestopper?
Lekkasjestoppere er utstyr som monteres i eller omkring vannførende installasjoner, med det formål å stoppe uønsket vannutstrømming. Lekkasjestoppere registrerer lekkasje, og stenger automatisk vanntilførselen til skadestedet. Noen typer varsler med lyd- eller lyssignal samtidig som vanntilførselen stenges. Det finnes lekkasjestoppere som overvåker hele eller deler av sanitærinstallasjonen, eller kun én vanninstallasjon.
– For at lekkasjestoppere skal fungere optimalt, er det viktig at de blir montert på riktig sted. For å få et sikkert system kreves det derfor kunnskap om hvor og hvordan vannlekkasjene kan oppstå, og hvor de gjør størst skade. Deretter gjelder det å velge riktig type lekkasjestopper, som dekker ønsket område, opplyser Fiskum.
Produktdokumentasjon
Forskrift om tekniske krav til byggverk krever at produktegenskaper som er av betydning for de grunnleggende kravene til byggverk skal dokumenteres før produktet omsettes og brukes.
Som nøytralt kontrollorgan utarbeider SINTEF Byggforsk slik dokumentasjon i form av SINTEF Teknisk Godkjenning for lekkasjestoppere. En liste over godkjente produkter ligger fritt tilgjengelig på www.sintefcertification.no.
Les mer om lekkasjestoppere i rapporten Sanitærinstallasjoner og vannskadesikkerhet - Bruk av lekkasjestoppere.