- Vi jobber etter prinsippet «API first» slik at alle dataene skal kunne integreres mot andre tjenester.

Petter Engebretsen var en av foredragsholderne på Rørdagen i Oslo 6.mars. 

iSYS er en helnorsk aktør i markedet for grunndata og lagerløsninger, og leverer to løsninger kalt feed® PIM og InStock WMS. I takt med stadig økende dokumentasjonskrav opplever selskapet nå økende interesse for løsningene.

– Vi har jobbet med PIM-løsninger siden 2003, men så at eksisterende løsninger begynte å bli gammeldagse og manglet mulighetene for åpen utveksling av data. Vi bestemte derfor å begynne på nytt med fokus på produktsjefer, ikke IT-avdelinger. Løsningene er utviklet for å hjelpe produktsjefer og produktansvarlig med å oppfylle kravene fra kunder, bransjedatabaser, grossister og andre i verdikjeden. Det er et ganske stort hierarki for bedrifter som må forholde seg til flere bransjedatabaser, Mange begynte derfor med feed® PIM fordi det ga bedre oversikt og muligheten til å automatisere prosessene for å innfri krav i ulike bransjedatabaser, sier Petter Engebretsen, salgs- og markedssjef i iSYS – Integrasjonssystemer.

Integrasjon via API

Han forteller at de fleste virksomheter har flere kanaler for produktdata, og at integrasjon derfor blir en nødvendighet.

– Siden det ofte er mange kanaler for produktdata blir det viktig at løsningene er åpne, og at kundene kan bestemme hvem som kan gjøre integrasjoner. Vi er derfor opptatt av at deling av grunndata skal være gratis gjennom APIer, og har jobbet etter prinsippet «API first» slik at alle dataene skal kunne integreres mot andre tjenester. Vi tar verken betalt for APIet eller antallet integrasjoner. Det betyr at man kan ta imot data fra ulike leverandører, berike dataene og dele med andre uten ekstra kostnad.

– Siden kunden leier sin egen feed® PIM-installasjon og bestemmer hvem som kan integrere, har vi ofte en rådgivende funksjon for å hjelpe kundene med å bruke tjenesten på en fornuftig måte. Samtidig brukes løsningene av mange virksomheter i mange bransjer, og det er mange måter å bruke de på. Da er det viktig at man kan lage hva man vil og dele med hvem man vil.

– Det gjør at man eksempelvis kan gi leverandøren mulighet til å vedlikeholde data direkte i feed® PIM. Da får man en helt annen kontroll og det blir enklere å se hvilke produkter man mangler informasjon på. For oss handler det om å gjøre det enklere og billigere å innhente og berike produktdata, sier han.

Tett samarbeid med kunder

Engebretsen peker på kundenes tilbakemeldinger som sentrale for utviklingen av tjenesten.

– Vi ønsker å være en partner med kundene og er opptatt av at kundene kan påvirke hvordan vi utvikler tjenesten. Det er viktig med tanke på at det kommer nye miljøkrav og andre endringer hele tiden. Vi lanserer derfor nye versjoner omtrent hver tredje uke.

– Samtidig er vi opptatt av å være uavhengig av bransjer, men siden det er ulike krav i ulike bransjer har vi også egne bransje-moduler. Måten man strukturerer dataene har utviklet seg enormt de siste årene. Før hadde vi kunder som bare hadde en integrasjon, men nå er kravene så mange at man har integrasjon mot en rekke andre aktører som skaper et spindelvev av interaksjoner. Da er det viktig å ha kontroll på egne produktdata i feeden og sørge for at produktene er så salgbare som mulig.

– Det er også en dreining innen bygg og VVS som ligner på hva som har skjedd innen transport og mat hvor det er veldig strenge krav til strukturerte data. Nå begynner lignende krav for byggebransjen å komme fra NOBB, grossistene, kundene, Cobuilder, PDT Norge, og ikke minst EU. Disse bransjene er tidlig ute sammenlignet med andre, men samtidig har feks matindustrien et enormt krav til grunndata, og vår erfaring her kommer godt med. 

Overvåker utviklingen

Engebretsen forteller at siden de ikke jobber for en enkelt bransjeforening, er de avhengig av selv å følge utviklingen. 

– Som et programvarehus er vi opptatt av å være venner med alle, og siden vi jobber med alle bransjer ser vi tidlig at det kommer strengere krav og regler som må oppdateres i tjenesten. Det handler om å forstå informasjonsbehovet og den som trenger informasjonen. Utfordringen er å følge med på alt som skjer. 

– Det som kommer av input fra kunder må legges inn i en standard slik at alle forstår den i alle bransjer. Om det kommer noe unikt for VVS må vi utvikle en god løsning for det. Vi har veldig mange kunder innen byggebransjen og må være på ballen hele tiden for å være oppdatert. Fordelen vår er at vi følger med på alle bransjer og ser endringer tidlig, sier han.

Opptatt av brukervennlighet

Som andre i bransjen er han opptatt av å være i forkant av de nye kravene i EUs Digitale Produktpass (DPP).

– Tanken om kravene i DPP kan være skremmende for mange leverandørene. Men det er fortsatt lenge til kravene blir innført og vi har allerede begynt å tilpasse oss. Vi bruker nå millioner i utviklingen av en fleksibilitet som gjør at vi kan tilpasse oss DPP på brukernes premisser. Det kommer krav til miljødata og sirkulær økonomi og da må man vite alle elementene om et produkt på et enda høyere detaljnivå. Det vil skape en del utfordringer for produktsjefene som skal registrere informasjonen. Vi er derfor opptatt av å lage enkle brukergrensesnitt som gjør jobben enklere.

– Målet vårt er å lage en løsning som alle kan forstå, på samme måte som modellen som brukes i ETIL-modulen, og som alle produktsjefer kan bruke fra dag en. Det krever at vi setter oss på brukernes side for å forstå hva de trenger og hvordan de jobber. Først da kan vi utvikle gode løsninger som fungerer, avslutter Engebretsen.