OBOS går nye veier for å bygge rimelige boliger på Ulven i Oslo. Fem ulike fagteam skal nå konkurrere om å utvikle det beste boligprosjektet.

Ved årsskiftet kjøpte OBOS en tomt på 280 mål på Ulven. Det er planlagt 3000 boliger og en rekke næringslokaler på området, som ligger sentralt i Oslo. Ett av boligfeltene på området er nå satt av til en konkurranse som endrer prosessen som til nå har ligget til grunn for alle boligbyggelagets prosjekter. På det aktuelle feltet kan det bygges mellom 330 og 400 boliger.

– Når vi nå skal utvikle et så stort område som Ulven, synes vi det var viktig å gå nye veier. Den tradisjonelle måten å gjøre det på, er at OBOS som utbygger utvikler et prosjekt i samarbeid med en arkitekt. Deretter ber vi en eller flere entreprenører om pris på det vi vil bygge. Men vi tror at et boligprosjekt kan bli vesentlig billigere og forhåpentligvis bedre dersom entreprenør og de ulike faggruppene kommer inn på et tidlig tidspunkt. Og det er det vi ønsker å gjøre ved hjelp av denne konkurransen, sier ansvarlig for Ulven-utbyggingen, Jon-Erik Lunøe i OBOS.

Invitasjonen til innovasjonskonkurransen gikk ut tidligere i høst, og en rekke firmaer leverte inn sine søknader om å få være med i prekvalifiseringen. Nå er fem ulike team valgt ut til å være med i konkurransen om å levere det beste boligprosjektet. De fem teamene består av entreprenør, byggtekniske fagpersoner, arkitekter, landskapsarkitekter og representanter for andre aktuelle faggrupper. Disse teamene har tid på seg fram til 31. januar 2017 med å utvikle et konsept for feltet, i tillegg til at de skal gi en pris på hva boligprosjektet, slik de ser det for seg, vil koste.

De ulike entreprenørene som stiller med hvert sitt team og som nå er med i hovedkonkurransen, er:

AF Gruppen med HRTB Arkitekter
NCC med Nordic Office of Architecture, Kritt Arkitekter AS og ASPLAN-VIAK
Skanska med CODE Arkitektur og IN'BY
Veidekke med LPO og YSA Design
Betonmast Selvaagbygg med egne arkitekter og Reiulf Ramstad Arkitekter

– Vi ønsker oss boliger som passer for de som er nye på boligmarkedet, og som trenger skikkelige boliger til en overkommelig pris. Vi er imponert over kvaliteten på leveransene vi har fått fra teamene som har konkurrert i prekvalifiseringen. De som skal delta videre, har virkelig satt seg inn i problemstillingene og kommet med gode visjoner for prosjektet, sier Lunøe.

Han forteller at OBOS, parallelt med innovasjonskonkurransen, også utvikler et lignende boligfelt rett ved siden av, på den måten boligbyggelaget pleier å gjøre det. Det vil da vise seg hvorvidt det faktisk er billigere og mer effektivt å ta inn fagmiljøene på et tidligere tidspunkt.

– For oss er dette et uhyre spennende prosjekt. Det handler om å skape bedre og mer effektive strukturer i bransjen, for på denne måten å få bedre samhandling og redusere kostnadene på den ferdige boligen. Det viktige er at boligkjøperen i den andre enden skal få en bolig i et godt bomiljø og som hun har råd til å betale, sier Lunøe.