– Bruken av boligsalgsrapporter øker, og vil etter hvert trolig erstatte de enkle takstene. Det stiller økte krav til takstmannen. Nå er vi i gang med det største kompetanseløftet i bransjens historie, sier Arne M. Støbakk, administrerende direktør i Norges TakseringsForbund (NTF).
Omfattende programmer for etterutdanning er etablert, og det er opprettet en egen sertifiseringsordning for takstmenn som vil påta seg å lage boligsalgsrapporter. Sertifiseringen utføres av Det Norske Veritas (DNV).
– Ifjor gikk nærmere 200 takstmenn opp til eksamen for sertifisering. Nå i vår blir antallet rundt 120. Oppmerksomheten om ordningen er økende, så det kan bli enda flere til høsten, sier Per Christian Karlsen, tjenesteansvarlig i avdelingen for personellsertifisering i DNV.
Etter bestått eksamen er sertifikatperioden tre år.
– Dette er det viktigste grepet i kompetansearbeidet vårt på lang tid. Men vi jobber også med kvalitetssikring av rapportformularer og selve utførelsen av arbeidet. I disse prosjektene har SINTEF Byggforsk og Forbrukerrådet viktige roller, sier Arne M. Støbakk i NTF.
En boligsalgsrapport inneholder langt grundigere informasjon enn den enkle taksten eiendomsmeglerne vanligvis innhenter når en bolig skal selges. Stadig flere boligkunder etterspør en slik rapport. Det er også på tale å gjøre den obligatorisk.
– Det er jo blant de spørsmålene politikerne vurderer i forbindelse med ny takstlov. Uansett utfall er det viktig for forbrukerne at boligsalgsrapporter holder jevn og riktig kvalitet og øker tryggheten i bolighandelen. Det ansvaret er det vi som må ta, sier Arne M. Støbakk.
Samtidig øker interessen for å lære seg takstmannsfaget, ifølge Norges Eiendomsakademi.
– Vi utdanner dobbelt så mange som for bare fem år siden. Ifjor avla 264 nye kandidater eksamen hos oss. I år vil antallet øke ytterligere, sier Henning K. Møllerløkken, administrerende direktør i Norges Eiendomsakademi.
Akademiet utdanner ni av ti nye takstmenn her i landet.