Thermia var nylig på den store VVS-messen på Lillestrøm for å vise fram Thermia iTec XT. Det er en luft/vann-varmepumpe tilpasset det nordiske klimaet. Den har en god ytelse, er enkel i drift og opererer med en høy turtemperatur på opptil 70°C ved utetemperaturer så lave som -20°C, (deretter opp til 68°C ned til -25°C). 

Produktet er basert på en inverter-teknologi som tilpasser driften etter forhold og behov og kan levere en kostnadseffektiv drift og høy effekt til -30 °C.

– Vi har gått over til et nytt sortiment med lav GWP-verdi på nye luft-til-vann-varmepumper som miljøvennlige alternativer til tradisjonelle kuldemedier. Thermia iTec XT ligger fint an når det gjelder lydnivå og ytelse; den bråker mindre, gir bra effekt ved lave temperaturer ute og høye temperaturer i kaldt klima. Den blir vårt største produkt på luft/vann-siden, sier Tommy Andersson til VVSforum.

Satser på partnerne

I februar i år fortalte Andersson at det å jobbe tett på dedikerte rørleggere er et viktig suksesskriterium de føler de lykkes godt med.

– Etter at vi kuttet grossistleddet og ble direkteleverandør til utvalgte Thermia-partnere, har vi fått kortere kommunikasjonslinjer. Det gjør det raskere og enklere å overføre kompetanse og yte rask service. Det er en stor fordel med så tekniske produkter som varmepumper, som krever hyppig support. De vi samarbeider med, får førstehånds tilgang til våre digital verktøy og dokumentasjon, og har «åpen linje» til support. I tillegg får de selvsagt inngående kunnskap om produktene, sa han for ni måneder siden..

Les mer om offensive Thermia her: https://www.vvsforum.no/-vi-skal-bygge-opp-thermia-partnere-over-hele-norge.6649695-565808.html

Han mener tiden med panelovner snart er over:

– Norge er et ganske lite marked. Innen væske/vann og luft/vann ligger Norge en del etter de andre landene i Norden. Når vi i dag ser nybygg med stadig mer gulvvarme og vannbårne systemer, har jeg imidlertid sterk tro på at væske/vann og luft/vann kommer til å vokse sterkt i Norge, sier han.

Thermia har i dag avtaler med Rørkjøp, VVS Eksperten og VVS Norge og satser hardt på samarbeidet med kjedene.

– Det åpner markeder for mange installatører og gjør oss langt mer synlige. Vi ønsker å sørge for at Thermia-partnerne får mye kunnskap om våre produkter. Nettopp det at rørleggerbedriftene blir eksperter på produktene de tilbyr i markedet sitt, er avgjørende både for salget og sikring av installasjoner og god support overfor sluttbrukerne.

Utfordringer i Sverige

Lavkonjunktur, inflasjon og renteøkninger har bidratt til at varmepumpemarkedet i Sverige og Europa har stagnert. Konkurransen fra andre varmekilder, med blant annet lavere priser gass, skaper også et behov for omstilling for virksomheter som Thermia. I Sverige har de allerede fått smake på fulle lagre med varmepumper og nedgang i salget: De har måttet si opp kontrakter med eksterne konsulenter og si opp folk i egen stab i Arvika.

– Jeg er ikke bekymret for at det samme skal skje i Norge. Her er vi en liten organisasjon, og vi er fortsatt på vei opp og frem, sier salgssjefen, som har fartstid som 12 år som installatør av varmepumper.

I omstillingen er det kjølemedier som er kommet mer i fokus. Ett eksempel er Mega Eco med en GWP-verdi ned mot 466. Det er en hastighetsstyrt varmepumpe for større bygg med lav GWP-verdi og et mer klimavennlig kuldemedium.

– En varmepumpe bidrar til å spare energi. Dette er viktig for å nå klimamålene for 2030, sier han. EUs ambisjoner er å redusere utslippene med 55 prosent innen seks år.

– Vi er medlemmer i Norsk Varmepumpeforening og driver politisk lobbyvirksomhet gjennom dem. Nye tekniske retningslinjer er viktig for å komme nærmere de ambisiøse klimamålene, det samme kan utviklingen av kunstig intelligens bli, men det må være realistiske rammer. For oss er det like viktig at de miljøvennlige produktene våre blir oppfattet som enkle å bruke av installatører og forbrukere. Kombinert med en gunstig utsalgspris, har vi da sterk tro på vekst i et marked som domineres av luft/luft varmepumper og avtrekksmaskiner, og hvor prispresset er skyhøyt. Vi er imidlertid fortsatt optimister i Thermia Norge, sier han.