To er av den yngre og en er av den litt modne garde. De deler alle troen på at rørlegger er et yrke med framtid, og at det alltid vil være behov for skikkelig håndverk og gode løsninger. Med nye tekniske muligheter blant annet på energisiden er rørleggeren på mange måter mulighetenes mester.
- Jeg hadde lenge lyst til å bli bilmekaniker, men tiden med bestefar, som jobbet i Aker rørleggerbedrift gjorde inntrykk og dermed var det gjort. Rørleggerfaget er varierende og spennende og man blir aldri utlært. Det er også et hyggelig fag der man kommer i kontakt med folk og hjelper folk til å bli fornøyde, sier Brede, som i dag er serviceleder men som også skrur når det er behov for ekstra hender.
Etter å ha vært rørlegger i noen år følte han for faglig påfyll og fulgte Folkeuniversitetet på kveldstid i 2 år. Det første året var det bedriftsledelse, deretter fagledelse.
- Jeg har fått mer innsikt i det økonomiske, blitt skarpere på kalkulasjon og dyktigere på prosjektering. Det har gitt meg mer tverrfaglig forståelse, et større fagrom å tenke i og gjort meg bedre på mange digitale verktøy. Å være på skolebenken passet meg bra nå, sier Brede, som også føler at han har fått mer tyngde i faget, blitt en bedre prosjektleder, mer produktiv og dyktigere til å samarbeide tverrfaglig med andre i jobbsituasjonen i deg daglige.
Brede mener rørleggerbedriftene fortsatt vil spille en viktig rolle på mange områder, der særlig energiombygging av samfunnet peker seg ut som det nye.
- Ingen blir verdensmester med det første, derfor er det trygt fag for den som vil lære og utvikle seg faglig. Ut i fra vårt fag springer nye mulighetene til å bidra til samfunnet. Ofte er det rørleggeren med sin praktiske erfaring som ser løsningene som nytt teknisk utstyr kan by på og dermed også sitter med fasiten, sier Brede.
Tom Even Skogsrud i Ringside Rørleggerbedrift er opprinnelig Grefsengutt og fjerde generasjon rørlegger i familien. Firmaet ble startet av hans oldefar og har i dag litt over 40 ansatte. Med sine 31 år var han klar for å ta mer ansvar i virksomheten, i dag er han aktiv eier.
- Vi har en veldig variert virksomhet både innen bolig og næring. Vi har butikk på St. Hanshaugen landets største Bademiljøbutikk på Alnabru. Nettopp at vi arbeider på flere fagområder, alt fra utførelse og vedlikehold av sprinkelanlegg, F-gass og i stor grad driver med prosjektering synes jeg er spennende, sier Tom Even, som forteller at han har gått veien til mesterbrevet via Teknisk Fagskole.
- Jeg følte et jeg var klar for enda mer teori og det er noe bedriften har behov for, vi driver avansert med alle typer varme, kjøling, sanitær og sprinkelanlegg. Vi er sertifisert Thermia installatør og servicepartner på varmepumper og styrer over 30 dataundersentraler via eget SD anlegg, så her er det mye å sette seg inn i, forteller Tom Even, som i dag jobber som prosjektleder innen varme, kjøling, sanitær og sprinkler; innen både bolig og næring.
Saken fortsetter under bildet:
Tre generasjoner Skogsrud samlet under utdelingen av Mesterbrevet i Oslo Rørleggerlaugs lokaler i Oslo sist uke. Både bestefar, Ronnei Skogsrud (pensjonist) og far, Kenneth Eugen Skogsrud, daglig leder i Ringside Rørleggerbedrift AS, var tilstede da yngste generasjon i virksomheten, Tom Even Skogsrud, fikk mesterbrevet.
Tom Even har stor framtidstro på rørleggerfaget, det er i rask utvikling og det gjelder å gripe de tekniske mulighetene som finnes og våge å ta utfordringer.
- Mesterbrevet har gitt meg mer ballast i faget, jeg føler at jeg er blitt en bedre prosjektleder, blitt mer produktiv og fått en bredere tekniske forståelse. Vi kommer ikke til å bli arbeidsledige, vi sitter mange ganger på fasiten i et spennende flerfaglig rom og vil i mange år være en del av den store energiombyggingen som samfunnet er inne i, sier Tom Even Skogsrud i Ringside Rørleggerbedrift.
Glenn Steffensen i Ekeberg Varme & Sanitær begynte i lærer i rørleggerfaget i 1986 og har nylig sammen med to kollegaer tatt mesterbrevet i godt voksen alder. Glenn er 55 år og opprinnelig fra Ekeberg og kan fortelle at han faktisk ble rørlegger “over helga”.
- Jeg satt på tråsykkelen og var på vei hjem fra skolen da en fetter til muttern, som var formann i rørleggerfirmaet Ideal Varme og Sanitær sa til meg at de trengte flere lærlinger. Han mente det var framtidens yrke og jeg var relativt skolelei og sa at det kunne jeg tenke meg. Han sa at det var bare å møte kvart på sju på mandag morra og så var det gjort, forteller Glenn.
Etter mange år i bransjen som ansatt startet Glenn firma Ekeberg Varme & Sanitær sammen med naboen Ingar Dyrerud 2008. Hovedmotivasjonen for å ta mesterbrevet var kravet om kompetanse innen tiltaksklasser.
- Før hadde vi automatisk tiltaksklasse 1 utfra lang og bred erfaring i faget. Ingar og jeg har lang fartstid og har levert til mange store prosjekter, så det sto ikke på kompetansen. Da DiBK gjorde om reglene måtte vi opp i tiltaksklasse 1, og her fikk Ingar og jeg med oss den yngre garde i Stian Iversen, som har vært i firmaet i 12 år. Pr dato teller firmaet 6 ansatte.
Foruten kravet i tiltaksklasser var behovet for å ha litt mer papir på baken viktig motivasjon for Glenn og Ingar.
Saken fortsetter under bildet:
På bildet ser vi tre personer fra Ekeberg Varme og Sanitær, som sist uke fikk hvert sitt Mesterbrev. Fra venstre, Stian Iversen, Glenn Steffensen, og Ingar Martin Dyrerud.
- Mesterbrevet har gitt meg mye ny kompetanse, naturligvis innen det tekniske men også mye innenfor økonom, HMS og personalbehandling. Ingen har vondt av oppfrisking i faget. Man kan bli ensporet med årene, vi som driver med både varme og kjøling bør ha god kompetanse her, så har jo det faglige utviklet seg. Både service og bad og kjøkken er egne fag nå. I tillegg har mesterbrevet gjort meg bedre innenfor papirarbeid og dokumentasjon. Her hadde vi tidligere behov for hjelp, nå er vi blitt mer selvgående, sier Glenn, som også tar seg av regnskap
- Ingar og jeg er jo gamle travere på utgående men Stian har framtiden foran seg, derfor var det viktig å få med ham i skolegangen. Det har vært en svært lærerik tid å gå på skole igjen. Vi fulgte løpet i en skole som heter “Bli Mester” som vi er veldig fornøyd med, forteller Glenn, som i hovedsak tar seg av service, sammen med Stian, mens det er Ingar som styrer med varme og kjøling.
Glenn synes det tradisjonelle rørleggerfaget er kommet uheldig under press, og mener en god del som utgir seg for å være rørleggere ikke har nok faglig bakgrunn.
- Jeg vil slå et slag for den faglige stoltheten og for kvalitetshåndverk. Solid rørleggerarbeid vil det være behov for i all framtid, avslutter Glenn Steffensen i Ekeberg Varme & Sanitær