- Ja, disse bidragene til prøvestasjonen er helt avgjørende for at lærlingene kan holde seg oppdaterte innen produkter og systemer.. Vi hadde ikke hatt mulighet til å følge utviklingen ute i den praktiske hverdagen hvis vi skulle kjøpt inn alt det nye som hele tiden kommer på markedet, sier Forberg.

- Målet vårt er å holde kostnadene nede på en svenneprøven, blant annet ved at vi gjenbruker veldig mye av forbruksvarer som rør, samlestokker, ventiler og klammer, samt sanitærutstyr. Det er allikevel viktig for oss at utstyret ikke bærer preg av å være mye brukt tidligere, og vi er glade for at leverandørene hjelper oss å holde dette utstyret oppdatert. Det nemda ser på, er det håndverksmessige totalbildet, om kandidaten borrer unødvendig i konstruksjon og lager skader på materiellet. Det blir relatert til en kundesituasjon, hvor skader må utbedres og utgjør en ekstra kostnad.

- Dette er ikke bare en svenneprøve, det er en læringsprosess. Altså at man lærer ekstremt mye på svenneprøvene fordi kandidatene blir tvunget inn i alle tenkelige situasjoner. De skal planlegge, de skal utføre, dokumentere og vurdere seg selv. Og når de har fått en meget godt bestått eller bestått, så skal det fortelle at de har prestert når det gjelder og at de har de kvalifikasjonene som skal til, påpeker Brænne.

Men ikke alle lykkes, selvsagt, som er veldig trist for den det gjelder.

- Heldigvis er det et stort flertall som kommer seg gjennom på en god måte på første forsøk. Og det er viktig at listen legges høyt, slik at de som tar seg over er kvalifisert til å jobbe ute i felten. De er bevisste, de evner å tenke gjennom oppgavene som skal løses og de evner å vurdere seg selv i forhold til om de har gjort en bra eller en dårlig jobb. Uten disse kravene, kunne det ha resultert i masse feil, som ingen er tjent med. 

Les også: - Mental helse er blitt en større del av vår hverdag

Allsidig innredet prøvestasjon

Svenneprøven går over 5 dager, og prøvestasjonene er bygd opp etter hva som møter lærlingen ute i felten.

- Her har vi en innredet en imaginær bolig. Vi har bunnledning med fall, vi har en bereder, 32 mm rør inn og vi har lagd fastsluk etc for å simulere et ferdig gulv. Utfra det skal kandidatene plassere sluk, opplegg for vaskemaskin og hagekran. Det er montert lekkasjeskap på veggen hvor det trekkes rør og legges lufting opp til andre etasje med provisorisk kjøkken som må plugges av. Dette er skreddersydd med tanke på kravene i TEK og vurderinger om når man skal bruke magnetventil eller vannstopper. I tillegg er det varmeanlegg med vannbehandling, og kandidatene må også forholde seg til klamring og føring av pex og slike praktiske oppgaver. Den siste boksen skal inneholde en komplett sprinkelsentral hvor de skal få mindre oppgaver som står i stil til målene i læreplan. Oppgavene er under produksjon, og det er vi veldig spent på, sier Brænne.

Alt er lagt opp på en vedlikeholdsfri måte, så kandidaten slipper å lage hull. Men det er ikke på hulltaking de vurderer lærlingen, påpeker han.

- Nei, det er først og fremst valg av løsning og måten kandidaten legger det opp på, og grunnen til at han gjør det på den måten. Det har gått veldig greit, men det er overraskende mange som sliter både med kravene til pex-rør og hvordan de skal legge det på en riktig måte uten å ta for masse plass i konstruksjonen, sier Forberg.  

Kan diskutere ulike løsninger

Opplæringskontoret i Vestfold har også vært bevisst på å utstyre stasjonen på en måte som gjør at lærlingene skal kunne vurdere og diskutere ulike løsninger.

- Ja, vi har til og med vakuumrørsutlufting, som er hyppig diskutert. Vi ønsker med det å vise bedriftene at det er en god, alternativ metode til de etablerte løsningene. Investerer man i en slik, vil man få umiddelbar effekt. Friskt vann fra kommunalt vann inneholder oksygen, som vi må få ut. Om du kun tilfører friskt vann med oksygen, så fortsetter du å ha problemer. Vi anbefaler de fleste å se effekten ved å koble opp på en sånn utlufting av matevannet provisorisk. Denne løsningen står her i forbindelse med svenneprøveprøvesesjonen, og den står og går her stort sett hele året og er hyppig i bruk.

Han viser også fram skap velfylt med utstyr fra ulike leverandører.

- Vi skal  forhåpentligvis også begynne med blue pipe- og green pipe-sveising som en del av svenneprøven, trolig som det første  opplæringskontoret i Norge. Dette fordi vi har bøying som en tilleggsoppgave, mens andre har sveising eller andre tilleggsoppgaver. Vi fjernet stålsveis for en god stund siden, og ønsker å erstatte dette med en mer bærekraftig og fremtidsrettet sammenføyningsmetode. Valget falt på Amaturjonsson sitt system greenpipe og bluepipe, og vi har et godt samarbeid med de i dag. De holder til her i Vestfold og lærlingene blir kurset i dette i løpet av læretiden. 

- Følge bruksanvisningen!

Brænne påpeker viktigheten i at de følger anvisningene fra leverandørene.

- Vi terper mye på at man må ha fokus på bruksanvisningen, uavhengig av hva kollegaen måtte si om hvordan de løser det. Det er veldig dumt å ta snarveier i den tro at det er «godt nok». Man må selv stå ansvarlig for monteringen, og det er utrolig viktig at alle lærlinger forstår at deres valg kan få store konsekvenser. Det er noe vi bruker masse tid på, både i våre våtromskurs og i andre undervisningssammenheng.  

- Følge leverandørens anvisning til punkt og prikke, så kan ingen ta deg på at du har slurvet, er Forberg og Brænnes klare anbefaling.