Det norske klimaet har alltid stilt strenge krav til plassering og utforming av bygninger, og fører hvert år til omfattende skader på det bygde miljøet. Levetiden til materialer og konstruksjoner avhenger sterkt av de lokale klimaforholdene.
Med et klima i endring har klimatilpassing av bygninger fått enda større oppmerksomhet de senere årene. Men siden bygningsregelverket ikke omhandler temaet samlet, kan man risikere at god klimatilpassing innen et område hindrer klimatilpassing på et annet. Slik kan det ødelegge for tiltaket som helhet.
TEK17 gir mer spesifikke krav til tekniske løsinnger, men hvordan klimaendringer skal bli ivaretatt, er ikke tydeliggjort i dagens regelverk.
– Til hjelp for prosjekterende med å svare opp klimautfordringene, har vi utviklet et rammeverk for klimatilpassing av bygninger, forteller senterleder i Klima 2050 og sjefforsker i SINTEF, Berit Time.
Forventet vær må med i vurderingene
«Klimatilpassa bygning» er tradisjonelt brukt som fellesbevnevnelse for konstruksjoner som blir planlagt, prosjektert og utført for å tåle forventet lokal klimapåkjenning fra nedbør, snølast, vind, solstråling, temperatur og flommvann.
– Vi mener at tilpassing til et klima i endring må inkluderes når vi snakkar om korleis vi kan redusere samfunnsrisiko. Ved prosjektering av nye bygninger holder det ikke å se på været som har vært, men det forventede været må med i vurderingene, sier forskingsleder i Klima 2050 og professor ved NTNU, Tore Kvande.
Presenterer systematisk tenking for klimatilpassing
Rammeverket som er utviklet er ment å fremheve myndigheitskravene til klimatilpassing, å vise til verktøy som kan være til nytte for å verifisere at valgte løsningar duger, samt å presentere en systematisk tenking for håndtering av klimatilpassing.
Rammeverket er fysisk vinklet og sier ikke noe om prosess, organisering og samhandling. Det omfatter:
1. En overordnet definisjon av hva klimatilpassing betyr
2. Samle presentasjon av myndighetskrav til klimatilpassing
3. Tips til nyttige hjelpemiddler for oppfylling av myndigheitskravene
4. Risikovurderingsmoment til bruk i planlegging og prosjektering
Gir eksempel på klimatilpassing av nullutsleppsbygg
Rapporten avslutter med eit eksempel på klimatilpassing av et nullutslippsbygg.
– Her gir vi oversikt over noen av de bygningsrelaterte problemstillingene vi møtte på i utviklingen av ZEB-laboratoriet i lys av klimaomstilling, sier Time.
Den gjennomførte klimatilpassingen var en sentral årsak til at bygget i 2022 fikk både Statens pris for byggkvalitet og Bygg21 sin pris for beste praksis, Betonghammeren.
Last ned rapporten: Rammeverk for klimatilpassing av bygningar.