Trioen har akkurat vært med på å åpne grossistens nye nasjonale kompetanse- og multimediasenter på nær 500 kvadratmeter i hovedkontoret i Oslo. Her er det showrom, faste utstillinger, auditorium for kurs og samlinger og mediarelaterte produksjoner.
Et sted hvor bransjen kan møtes for å lære, diskutere og få et innblikk i framtidige løsninger.
Her møter du utstillinger med kjente VVS-leverandører inn som OSO Hotwater, Armaturjonsson, IMI Hydronic, Grundfos, Roth Norge, Oras, Fischer, Geberit, Victaulic og Waterguard, samt elektro-aktører som Micro Matic, WIBE Groupe, Varmecomfort og Lapp Norge. Og flere er på vei inn.
De trekker frem den gode jobben alle leverandørene har bidratt med for å få senteret slik det fremstår i dag, men også hva de skal bidra med fremover. En stor takk til dem.
Saken fortsetter under bildet:
Mange kunder og leverandører var tilstede under åpningen.
Skiller oss ut fra andre grossister
– Det er lagt ned utallige timer i dette prosjektet for å kunne bistå våre kunder på en enda bedre måte, sier Tennebø. – Vi selger jo stort sett det samme som de andre grossistene; med det er to ting som skiller oss fra «mengden»: Det er folkene våre, og det er hva dette kompetansesenteret representerer.
– Vi håper og tror vi skal klare å fylle det både titt og ofte med kunder som vil ha kompetansepåfyll, men også internt. Vi trenger også å oppgradere oss jevnlig.
Unni Løkken påpeker at bransjen er i kontinuerlig endring, og at man fort blir akterutseilt om man blir stående fast i det gamle.
- Men det er bedriftslederne som må sette av mer tid til kompetanseheving for sine ansatte enn det de tradisjonelt har gjort. Om du ikke kan tilby «fru Hansen» et oppdatert tilbud som er viktig for hennes hverdag, det være seg på energieffektivisering eller om det er en klosett som er lettere å vaske fordi at porselenet er brent så og så mye, eller glasuren er slik og sånn, så går hun trolig et annet sted for å handle.
– En rørlegger må i dag ha kunnskap om så mye mer enn å skru. For fru Hansen har googlet seg frem til å ha masse spørsmål, så det at en rørlegger også er en selger og har litt mer viten, det er mye mer viktig og verdsatt i dag.
At kundene har kommer til Ahlsell for å oppdatere seg, er ikke noe nytt. Men inntil nå har de brukt hoteller og store saler til sine kurser.
- Men vi ville jo ha det i eget hus. Vi har onboarding av kundene våre her, de får hilst på alle folkene våre, de ser hvor kompetansen sitter osv. Det gir en stor trygghet. Dessuten har butikken for lengst etablert seg som en møteplass for kundene våre.
Hun påpeker at alle aktuelle produkter er i utstillingene, og allerede nå er det en leverandør som bytter ut varer som ble montert der for to måneder siden.
- Nettopp fordi det har kommet nye og oppdaterte produkter. Her vil det alltid være det nyeste som vises fram.
Eierskap til hver sin bås
Geir Helge Busch forteller at leverandørene har eierskap til hver sin egen bås, og har plikt til å bytte og følge opp for å tilfredsstille de kravene de har satt.
- Det gir også leverandørene en god mulighet og anledning til å ta med sine kunder inn her og vise dem produktene sine. Her kan man også dypdykke i materien. Du skal kunne få enda mer kunnskap her enn du vil møte i en butikk. Eksempelvis kan man kjenne på ulik stoffkvalitet på arbeidstøy, teste hengesæler og andre ting man vanligvis trenger en HMS-rigg til.
- Dette her blir noe helt unikt, ikke bare i Norge, men også globalt. I hvert fall er det mange leverandører i både inn- og utland som bekrefter at de aldri har sett noe lignende dette. Å tro at vi er den eneste i verden, er jo en besnærende tanke, sier han med et smil.
Stor bredde i sortiment og kunder
Trioen trekker fram at kompetansesenteret er helt i tråd med Ahlsells tverrfaglige produktsortiment innen Facility Management, som omfatter en stor andel kunder. Konseptet «Alt under ett tak» inkluderer et bredt utvalg av produkter som VVS, elektro, verktøy, arbeidsklær, HMS, og forbruksmateriell. Dette gjør det enklere for kundene å effektivisere innkjøpene sine, redusere administrasjonskostnader og oppnå betydelige kostnadsbesparelser
- Her gir vi også gode leverandører en mulighet til å komme tettere på sluttbrukeren innenfor dette segmentet. De omfatter i sum alle fag, slik at vi etter hvert kan tilby en pakke som dekker hele behovet. Vår store drøm, som et bidrag til det grønne skiftet, er at man skal ha én leveranse fra én bil. Derfor har vi også fokus på Facility overfor eiendomsbesittere og andre aktører, fordi sortimentsbredden vår er så unik.
Saken fortsetter under bildet:
Runar Tennebø, salgssjef for verktøy, vern og arbeidstøy, Unni Løkken, Regional salgssjef VVS Region Øst, og Geir Helge Busch, Regional salgssjef elektro i region Øst, har gledet seg lenge til åpningen av det nye kompetansesenteret. 22.august kl. 12.00, gikk en drøm i oppfyllelse.
Tennebø trekker også fram at den sentrale beliggenheten i seg er en gulrot.
- Ja, hit er det enkelt å komme seg ved å kjøre kollektivt – det være seg T-bane, buss eller tog.
Bruk til egne arrangementer
Busch: – Det er få leverandører som har tilsvarende fasiliteter som dette, men de kan nå bruke senteret til egne arrangementer. Her får de ferdigforhandlet hotellpriser, der får de mulighet til catering, her skal alt være klart for å ha viktige evenementer, ferdig forhandlet til gode priser.
Tennebø: – Jeg er veldig glad for at vi ikke måtte begynne å spinke og spare på AV-utstyret, og dermed ikke oppleve å ha topp anlegg. Nå kan vi kjøre live-streaming, vi kan gjøre webinarer osv. Det er egentlig ingen begrensninger.
Løkken: – Men det er kunden som bestemmer. Vil kunden ha et kurs, så kjører vi kurs. Og de kan beskrive temaet på kurset i forhold til om det er eiendomsbesittere eller borettslagsstyret eller hvem det måtte være som er invitert. Hadde vi lagt frem noen regneark på strømforbruk ved å skifte noen lyspærer eller pumper, så ville man vel bli sjokkert. Vi ser jo at med det høye rentenivået, prisstigninger etc., at man er mer lydhør for hva andre kan hjelpe dem med.
Voksenopplæring av lærlinger
Løkken forteller også at en del av kompetansetilbudet, er å invitere flere hundre læringer hvert eneste år. Derfor er utstillingene satt opp sånn at de kan skru og fikle litt selv, som det blir god læring av.
- Og noen installasjoner er koplet til vann, som gjør utstillingen til en reell arbeidsstasjon.
På lærlingskolen skal de også skape gode holdninger for ungdommen:
– Den økonomiske timen der blir nok ganske interessant. Kommer man på jobb kvart over åtte i stedet for åtte, er det greit å vite hva det faktisk koster arbeidsgiveren. Eller om du tar en ekstra kaffepause. Et kvarter her og et kvarter der, det blir faktisk store kostnader om vi snakker mange ansatte. Det er også litt den type opplæring vi ønsker å gi, for å skape forståelse og god innstilling.
Saken fortsetter under bildet:
En ny samarbeidspartner for Ahlsell er Fischer Norge. De er også på plass med egen vegg med Fischer Samontec klammer og skinnesystem. Her ser vi markedssjef VVS i Ahlsell, Per Arne Heggen, og Roger Thorsen, Key Account Manager.
Imponerte utstillere
Også utstillerne er svært imponert over det Ahlsell har kommet opp med. Grundfos er en av dem:
- Ja, det er fantastisk å ha et sted hvor man kan samle både leverandører, installatører, grossister, lærlinger og fagspesialister på ett sted, sier Martin Baungaard Andersen, Sales Manager DBS (Domestic Building Services) Norge og Danmark.
- Men får jo lyst til å lære når man har så flotte omgivelser og fasiliteter. Jeg synes spesielt at plenumsrommet hvor man kan kjøre presentasjoner og kople på spesialister utenfra på digital kommunikasjon, er imponerende. Vi skal jo ikke alle være spesialister, men noen skal være gode til noe og noen skal vite noe om noe annet. Her gir man mulighet til hele tiden å finne den balansen.
Hans kollega John Ove Laksberg, Sales Manager, CBS (Commercial Building Services) Norge og Sverige, er veldig enig.
Saken fortsetter under bildet:
Fra venstre, Martin Baungaard Andersen, Sales Manager DBS (Domestic Building Services) Norge, og Danmark, Unni Løkken, Ahlsell, og John Ove Laksberg, Sales Manager, CBS (Commercial Building Services) Norge og Sverige hos Grundfos. Begge er imponert over Ahlsells satsing på kompetanse og utvikling.
- Det er et stort lokale og gode fasiliteter, som gir de beste muligheter til både å drive opplæring, kurs og kompetansebygging. Og vi har også mulighet til å gjøre det "hands on", fordi vi har noen produkter stående her og kan gå fra PowerPoint til å vise i praksis hva dette er. Samtidig har utstillingen også QR-koder. Om vi selv ikke er her, kan du skyte QR-koden og få vite en masse info. Slik sett lever vi her selv om vi ikke er fysisk til stede.
- Dere har jo selv flotte fasiliteter kort vei unna, men kommer dere til å gjennomføre arrangementer her med aktuelle målgrupper?
- Definitivt, for vi ser jo at dette her er et kunnskapssenter hvor de har fasiliteter til å skape gode rammer rundt læring. Når du har gode rammer for læring, så er det jo så mye lettere å drive kompetansebygging og opplæring generelt. Dette ser vi som en stor tilførsel i forhold til den daglige kapasiteten og de mulighetene vi har, sier Baungaard Andersen.
Laksberg: – Og så er det en annen ting som vi fort glemmer i en digital verden; at god læring handler om at vi ser hverandre, at vi har en god dialog og at vi får en god face-to-face-kommunikasjon. Først da kan vi snakke om ting, vi tør å spørre om ting enn ved å kommunisere bare digitalt. Digitalt er bra det, men vi må kunne gjøre begge deler.
De to salgssjefene trekker fram deres lange og gode relasjon med Ahlsell som hovedårsak til at de kom med i prosjektet i en tidlig fase.
– Ahlsell er en viktig samarbeidspartner for Grundfos, og derfor er vi også en av deltakerne i partnerkonseptet. Vi ble derfor involvert veldig tidlig i prosessen med å tenke på kompetansesenteret, slik at vi kunne skape den beste løsningen til fordel for alle besøkende. Vi er superfornøyde med det flotte resultatet, avslutter John Ove Laksberg.