Når vi skriver 2024, har altså bedriften rukket å nå 40 år i bransjen. Men i lokalene på Kalbakken er det ingen som ser tilbake på gamle meritter. Snarere tvert imot - hos Søstrene Amundsen er det hele tiden nye muligheter som står i fokus.

- i 2015 var vi de første i bransjen som gikk over til elbiler, og i 2019 var hele bilparken elektrisk. Før smarttelefonene kom, brukte vi dessuten nettbrett og vi hadde et lite lass med kameraer som ble brukt for å dokumentere jobber, forteller daglig leder, Line Volle Amundsen.

Jobber mot nye markeder

Det største skiftet dreier seg imidlertid om hvor bedriften har valgt å rette fokuset.

- Tidligere jobbet vi veldig mye med totalrehabilitering av bad hos private, og det er ikke lenge siden vi lå på 70 bad i året. Men etter pandemien døde privatmarkedet litt. Det ble vanskelig å sysselsette folk og vi skjønte at det var behov for omstilling, forteller Line.

Drøyt to år senere tar de fremdeles 30 bad i året, men nå har proffkundene blitt mye viktigere enn før. Det vil si serviceavtaler med borettslag, sameier og næringsbygg, der bedriften er totalleverandør av alt innen VVS- og sanitærarbeid. Med tømrere og en egen maler på laget, kan de også gjøre ting som strekker seg ut over det som normalt forventes av en rørleggerbedrift. Det viktigste området er imidlertid energieffektivisering av vannbårne varmeanlegg. 

Saken fortsetter under bildet:

Søstrene Amundsen 2

På kontoret sørger blant annet Ali for å holde kontroll på oppdrag, regne på tilbud og følge opp rørleggerne som er ute.

Her snakker vi om store anlegg som forbruker store mengder energi, og som derfor har et stort potensial for å spare penger på tiltak som effektiviserer driften. Vannbehandling, som blant annet omfatter legionellasikring, er et annet område som har blitt viktigere. Oppblomstring av legionella er en reell fare i mange store bygg, eksempelvis på grunn av blindrør der vannet blir stående over tid eller fordi deler av bygget ikke brukes så ofte.

- Dette krever en kompetanse og forståelse mange i rørleggerbransjen ikke har i dag. Vi har brukt mye tid på det, og jobber hele tiden med å tilegne oss ny kompetanse og å suge til oss det siste fra forskningen. Det gir oss helt nye muligheter i et stort marked. Nå ser vi at det begynner å funke og at vi får selvtillit. Et godt bevis på det er at kundene våre anbefaler oss til andre, sier Line Volle Amundsen.

En ekstra bonus er at de ansatte synes det er morsomt å jobbe med denne typen oppgaver da det er mer teknisk og gir andre utfordringer enn tradisjonelt rørleggerarbeid.

Feirer jubileum med å flytte

I over 20 år holdt Søstrene Amundsen til i små og upraktiske lokaler på Sinsen i Oslo. Med lite plass til personalmøter, delelager på daglig leders kontor og få muligheter til å utvikle seg, var det ikke så rart at Line og Mari-Ann var på utkikk etter nye lokaler. Etter ti år med ulike planer som ble klekket ut og forkastet, samt en pandemi som satte en solid stopper for det meste, dukket endelig drømmelokalet opp på Kalbakken. Her har de et eget bygg over to etasjer, med plass til et romslig showroom og lager i første etasje, samt funksjonelle kontorlokaler i andre etasje. 

- Vi hadde egentlig bestemt oss for at det ikke ble disse lokalene, og sa det til og med til alle de ansatte. Men vi fikk så god kontakt og kjemi med eierne av bygget at vi ikke klarte å la være. Så da tok vi sjansen, signerte avtalen og begynte å planlegge flytting likevel, samstemmer de to Søstrene Amundsen.

Saken fortsetter under bildet:

I andre etasje er det funksjonelle og trivelige kontorlokaler, møterom, kjøkken og sosiale soner.

I starten av november 2023 fikk de nøklene, og frem til innflytting i desember 2023 var dagene preget av hektisk byggeaktivitet. I andre etasje har gulvene blitt byttet, veggene er malt og det har blitt satt inn et nytt kjøkken. Den største forandringen har imidlertid skjedd i første etasje. Dette var bare en stor hall, men er nå omgjort til showroom og et lite lager. Showroom-lokalet er romslig, og skal blant annet brukes til kundekvelder der det vil bli presentert ny kunnskap til driftere, styreledere i borettslag og liknende. 

- Vi er ikke helt ferdig med alt, men målet er at utstillingene i showroomet skal være ferdig innen jul 2024 og at hele showroomet skal være klappet og klart til sommeren 2025. Det koster mye å gjøre alt sammen, så vi må ta det i et tempo som er tilpasset økonomien. Det har vi gjort hele tiden, og har blant annet kjøpt en del brukte kontormøbler gjennom Finn, sier Line. 

Saken fortsetter under bildet:

Line og Mari-Ann ser frem å utnytte mulighetene det store arealet i første etasje vil gi, både med tanke på kunder og samarbeidspartnere.


Flere muligheter for medarbeiderne

De ansatte er limet i de fleste bedrifter, og Søstrene Amundsen er på ingen måte noe unntak. Faktisk har de ansatte stått for veldig mye av ombyggingsarbeidet i de nye lokalene. Dels på dugnad, men også ganske mye i perioder der det har vært få oppdrag.

- Vi har alltid hatt et veldig godt arbeidsmiljø og mange lojale ansatte som har vært her i lang tid. Med flyttingen og ombyggingen det siste halvåret har vi merket en slitasje, så nå skal vi jobbe for å komme oss tilbake til der vi var før flyttingen, forteller Line.

En del av det handler om å gi de ansatte muligheter de ikke hadde på Sinsen. I en del av første etasjen pågår det derfor arbeid med å bygge et treningsrom og tilhørende garderobe som skal stå til fri disposisjon for alle som jobber i bedriften. Litt enklere ting som sofagrupper og sosiale soner skal også på plass for å legge til rette for et sosialt miljø der alle kan trives. Det legges også stor vekt på at alle ansatte skal få muligheter til å utvikle seg faglig.

Med dette i bunn, samt et godt fotfeste i det store og viktige markedet for energieffektivisering og vannbehandling, er Søstrene Amundsen klare for å oppskalere.

- Vi har alle dører på gløtt og har alltid plass til de flinkeste folka. Banker noen på og kan vise til en kompetanse vi ikke sitter på, er vi også klare til å utvide, understreker Line.

Er du rørlegger med interesse for nye arbeidsområder og spennende oppgaver som bidrar til det grønne skiftet, er det med andre ord bare å ta kontakt med Søstrene Amundsen på Kalbakken.