– Dette er et eksempel på hvor viktig det er å ha smarte funksjoner som gir deg en løpende status på varmeanlegget. Og skjer det noe, spesielt på vinterstid, er tidsfaktoren veldig kritisk, sier Hermansen til VVSforum.

Nordheim VVS holder til på Ål, har 17 ansatte og regner det meste av Hallingdal som sitt nedslagsfeil. Det omfatter mange fritidsboligområder, med et naturlig tyngdpunkt på Geilo. Bedriften utfører alle typer rørleggertjenester, og er også totalleverandør på komplette bad og våtrom. Også når det oppstår feil, er det naturlig for mange å ringe den lokale rørleggeren.    

- Nordheim VVS har jobbet i markedet her i mer enn 40 år, så de fleste kjenner til oss. Og det er jo hyggelig at vi har fått et solid grep om ettermarkedet, i en tid hvor det bygges få nye fritidsboliger og hytter etter tidligere års byggebonanza. 

Vannrørene sprengt i stykker

Eieren av denne aktuelle fritidsboligen på Kikut på Geilo, tok kontakt en kveld fordi hytta som skulle leies ut kommende helg, var blitt iskald.

- Boligen ble bygd i 2017 og levert nøkkelferdig av utbyggeren. Oppvarmingen er basert på en energibrønn og væske-til-vann varmepumpe og en varmestyring som aldri har vært stabil. Det har heller ikke vært noe kontroll på anlegget. Da varmeanlegget sluttet å fungere og temperaturene sank til under frysepunktet uten at det var noe form for varsling til eieren, var snart krisen et faktum.

Da Jørgen ankom den påkostede fritidsboligen, hadde varmepumpa frosset, rør og blandebatteriet i dusjen var sprengt i filler av frosten og vannspruten sto i garasjeanlegget. Hell i uhell var det ikke oppstått vannskader i selve bygget, men det hastet med å få stoppet lekkasjen og få på varme. 

Jørgen Sæther Hermansen hos Nordheim VVS brukte smarthussystemet Arjonsmart fra Armaturjonsson som løsning da varmeanlegget til en hyttekunde hadde sluttet å fungere og fryst i stykker. – Nå har kunden fått et velfungerende anlegg og har full kontroll over alle funksjoner via en app. I tillegg blir hun varslet på mail og SMS ved strømbrudd og temperaturavvik, sier han.
Jørgen Sæther Hermansen hos Nordheim VVS brukte smarthussystemet Arjonsmart fra Armaturjonsson som løsning da varmeanlegget til en hyttekunde hadde sluttet å fungere og fryst i stykker. – Nå har kunden fått et velfungerende anlegg og har full kontroll over alle funksjoner via en app. I tillegg blir hun varslet på mail og SMS ved strømbrudd og temperaturavvik, sier han.

- Kan kombineres med andre systemer

- Kunden var klar på at hun ønsket en teknisk løsning hvor hun hadde full kontroll over funksjonaliteten, og ikke minst at hun ville bli varslet tidlig ved avvik for å være sikker på at dette ikke skulle skje igjen. Da var det enkelt å komme opp med smarthusløsningen til Armaturjonsson.

Arjonsmart består av et komplett system som styrer alt fra elektriske enheter som plugges i stikkontakten, til vannbåren gulvvarme og radiatorer. Et produktspekter som stadig utvides med nye komponenter, og som kan styres kun med en app.

- En av de store fordelene ved Arjonsmart, er at det kan brukes i kombinasjon med andre systemer. Det gjør at også gamle anlegg kan bli smarte.  

Etter en runde med TermoRens rensevæske og vakuumavgasser, byttet han ut de eksisterende samlestokkene til Armaturjonssons utgaver med flowmeter, satte inn nye, selvregulerende aktuatorer og sørget for full smartstyring med Arjonsmart.

- Det er også montert romtermostater i hvert rom som sørger for varsling til hytteeieren dersom det blir strømbrudd eller om temperaturen synker under et egendefinert nivå i rommet. Dermed kan eieren dra ut og sjekke ved avvik, eventuelt overlate det til oss.  

- Hytteeieren har også full kontroll på anlegget via en app; både strømforbruket, temperaturen på tur- og returvannet, at varmepumpe er i gang osv. Er det rom som ikke har golvvarme, kan man sette inn et smartrelé eller smartplugg og kople den til panelovnene. Da kan man styre romtermostatene trådløst, og med det gjøre hele hytta smart.

Med smartreleer, kan man også få full oversikt over det øvrige energiforbruket; som til lys, kaffetrakter, oppvaskmaskin, elbillader osv.

- Via appen kan hytteeieren enkelt stille inn ulike moduser; hjemme, borte, natt eller dag etc. – og med det styre romtemperaturer, når utelysene skal slås av og på osv.

- Alt fungerer som det skal, systemet er lett å bruke, og kunden er strålende fornøyd. Man må absolutt ikke være veldig teknisk bevandret for å forstå det.   

Stort potensial for rørleggerne

Produktsjef Robin Thomsen hos Armaturjonsson har jobbet tett med Jørgen og Nordheim VVS i mange år, og er glad for at rørleggerbedriften for lengst har omfavnet bruken av aktuatorer i varmesystemer.

Saken fortsetter under bildet:

- Ting kan selvsagt skje, men da trenger ikke lekkasjen stå og sprute i to uker. Så fort alarmen går, kan boligeieren kontakte den lokale rørleggeren som kan rykke ut og ta en kikk, sier Robin Thomsen. - Med vår smarthusstyring, får sluttbrukeren økt komfort og har full kontrollen over anlegget uansett hvor man befinner deg. 

- Ja, det er viktig at vi verner om faget vårt og utvikler oss, så vi ikke taper markedet for smartstyring av vannbåren varme til eklektikerne. Her ligger det en kjempepotensial til mersalg for rørleggere som er litt offensive i tankegangen. Men det betinger at de påtar seg rollen som selgere i møter med kundene. Akkurat på det området har VVS-bransjen fortsatt en jobb å gjøre, sier de.

- I tillegg må de selvsagt tilegne seg kompetanse. Det kan de få gjennom gratis kursing og opplæring hos oss. Dessuten ligger det instruksjonsvideoer på nettet som er enkle å forholde seg til. Nordheim VVS er både fremtidsrettet og gode både på produktene ved å skolere både ansatte og lærlinger.

- Den kompetansen Jørgen og hans kolleger besitter, gir bedriften et konkurransefortrinn som er gull verdt ved at de kan ta hånd om et kjempemarked i form av serviceavtaler. De jobbene stopper ikke opp selv i generelt vanskelige tider. Og når de først er i kontakt med kundene, drypper det gjerne andre jobber på dem i tillegg.