Et godt eksempel er kravet i TEK17 om at rør-i-rør-installasjoner skal legges frostfritt. I vår sjekkliste svarer vi konkret ut hvilke tiltak som er gjort for å oppfylle dette kravet. Hos oss innebærer det at rørene slisses ned i EPS-lag 1, noe som gir tilstrekkelig isolasjon og sikrer frostfri installasjon. Tiltakene er enkle, men de må være planlagte og dokumenterte.
Et annet eksempel er tilførsler til gulvvarmeanlegg. Her sier TEK17 at tilførslene ikke skal gi uønsket oppvarming. Vår løsning er å slisse ned tilførselsrørene i eps lag nr. 2, slik at de ikke avgir varme til gulvet. Igjen er det et enkelt, men effektivt tiltak som dokumenteres i sjekklisten.
Mye av nøkkelen ligger i dette: Å gjøre tiltak – og å dokumentere dem. Ved å ha gode rutiner og brukervennlige sjekklister kan man systematisk vise at arbeidet er i tråd med TEK17. Dette gir ikke bare trygghet for oss som utførende, men også for byggherre og sluttkunde.
Vi har også valgt bevisst bruk av kvalitetsprodukter for å forebygge vannlekkasjer, og for å unngå spenningkorrosjon og feilmontering. Dette er også tiltak som dokumenteres og som kunne vært satt sammen i et eget dokument – et slags "teknisk raider" – som kan deles med kunden som del av ferdigmeldingen.
Vår oppfordring er enkel: Alle rørleggerfirmaer burde ha et bevisst forhold til TEK17. Det handler ikke bare om å følge forskriften, men om å vise at man gjør det – med tiltak, dokumentasjon og kvalitet i alle ledd.
Av Asbjørn Rugnes, Vegårshei Rørleggerservice AS
TEK17 – Ikke så komplisert når man har et bevisst forhold til regelverket
TEK17 oppleves for mange som omfattende og krevende, men realiteten er at det ikke trenger å være så komplisert – dersom man har et bevisst forhold til kravene og jobber systematisk for å møte dem i praksis. Som rørleggerbedrift handler det ikke bare om å levere forskriftsmessige installasjoner, men også om å vise at man faktisk har tenkt gjennom løsningene, gjort tiltak og dokumentert dem.
- – Hvem sjekker arbeidet til de «seriøse» rørleggerne?
- Nye løsninger fra rørbransjens «Petter Smart»
- - Lekkasjestoppere har forbedret lekkasjestatistikken i byggene
- - Mange er ikke klar over at ulike entrepriseformer gir ulikt ansvar for lekkasje-sikkerhet i byggene
- - Jeg skjønner ikke hvor alle lekkasjene kommer fra