I november bestemte VBs eiere at VB skulle gå fra å være en rørleggerkjede, til å bli et konsern eid av rørleggere. Nå er avtaleverket signert, og i underkant av 50 bedrifter som har vært tilknyttet VB-kjeden slår seg sammen og danner et konsern. VB-bedriftene som ikke fusjonerer, vil være tilknyttet konsernet mer eller mindre på samme måte som ved et kjedesamarbeid. Med den nye organiseringen endrer VB navn til VB Gruppen.
– Det har hele tiden vært viktig å finne en løsning hvor det er plass til alle; både de som ønsker å fusjonere og bli en integrert del av konsernet, og de som ønsker å fortsette å være tilknyttet konsernet på en måte som ligner på et kjedesamarbeid. Det er når vi samarbeider på tvers at vi virkelig kan realisere mulighetene som ligger her, forklarer konsernsjef i VB Gruppen Anders Almestad i en pressemelding.
Den fusjonerte konserndelen starter opp med over 750 medarbeidere og en forventet omsetning på over 1,5 milliarder allerede i 2023. De tilknyttede bedriftene, kalt VB Partner, representerer en ytterligere omsetning på rundt 1,7 milliarder. Med dette blir VB Gruppen en av bransjens aller største konsoliderte aktører.
Tar grep om bransjeutviklingen
VB Gruppens ambisjon er å drive endringer og skape muligheter i bransjen.
– Som konsern kan vi styrke og effektivisere administrasjon og drift, samtidig som vi vil være i en unik posisjon til å håndtere og være med å drive endringene bransjen står overfor, sier Almestad.
Megatrender som teknologi og bærekraft har hatt stor påvirkning på bygg- og anleggsbransjen de siste årene, også VVS. VB Gruppen skal jobbe systematisk for å adressere utfordringene og realisere mulighetene som ligger her, og for å møte nye krav og forventninger fra kunder, medarbeidere og myndigheter.
– VB Gruppen har den nødvendige løfteevnen. Vi skal øke digitaliseringstakten og jobbe mer målrettet med bærekraftig utvikling. Vi skal skape enklere og bedre kundereiser og nyskapende bransjesamarbeid, forteller Almestad.
En stor utfordring i VVS-bransjen er mangelen på fagfolk. Ifølge NAV manglet det 1100 rørleggere på landsbasis i 2022. I tillegg blir andre yrkesgrupper som ingeniører og prosjektledere stadig viktigere bidragsytere innen VVS-faget, og også her er det skarp konkurranse om kompetansen.
– Bransjen trenger flere fagfolk, og samtidig som mange pensjoneres utdannes det for få. Som konsern er vi i stand til å styrke både rekrutteringsarbeidet og den interne kompetanseutviklingen. I tillegg skal vi jobbe for å øke kunnskapen om de spennende mulighetene som ligger i VVS-bransjen, blant annet knyttet til bruk og utvikling av teknologi, forklarer Almestad.
Veien videre
Den praktiske overgangen fra kjede til konsern vil skje gradvis i løpet av 2023.
– Frem mot sommeren vil bedriftene fortsette å gjøre det de er aller best på, nemlig å drive selskapene sine mer eller mindre som før. Samtidig vil konsernadministrasjonen jobbe på bakrommet med å sette organisasjonen og få på plass konsernriggen, forteller Almestad.
Kundene vil merke lite til konsernovergangen de neste månedene, men på lenger sikt er ambisjonen å kunne tilby et bedre og bredere tjenestetilbud.
– Kundene vil fortsette å forholde seg til de samme menneskene og få de samme jobbene gjort. På lenger sikt er derimot ambisjonen at de vil oppleve kortere ventetid, flere og bedre digitale flater knyttet til blant annet bestillinger og produkter, og et bredere tjenestetilbud flere steder i landet. Proff-kundene våre vil oppleve at VB Gruppen kan levere på flere typer oppdrag, at vi jobber enda bedre med kvalitet og avvikshåndtering, og en enda mer sømløs kundereise, forklarer Almestad.
Som en større, mer integrert virksomhet blir VB Gruppen en sterkere aktør i markedet, også i dialog med leverandører, grossister og samarbeidspartnere.
– Vi mener dette vil komme alle til gode. Vi vil være en døråpner for større, mer spennende prosjekter og samarbeid. Og vi kan, sammen med dem som ønsker å være en del av det, bidra til å drive utviklingen i bransjen, avslutter Almestad.