I dag bygger vi bedre, sikrere og mer bærekraftige bygg og boliger. Det måles ikke som økt produktivitet i vår næring, men snarere i andre verdier, som bedre livskvalitet, helse og trygge hjem. Listhaug og Borten Moe viser til Kina og USA. Er det sånn at de ønsker seg kinesiske arbeidsforhold? At vi skal bygge mindre solide hus som blir tatt av første orkan, slik vi ser fra USA? Fugleperspektivet til Borten Moe gjør at han går glipp av mange viktige ting på bakken.
Norsk byggenæring bygger de mest energieffektive byggene i verden. Strenge energikrav til nye bygg gjør at vi ikke fyrer for kråka, at strømregningen blir lavere og kraftsituasjonen blir mindre presset enn den ellers hadde vært – en gevinst for samfunnet, men øker ikke produktiviteten i vår næring.
Produktivitetsutviklingen i byggenæringen er heller ikke unik for Norge og EU. I USA har den målte produktiviteten i byggenæringen gått ned siden 60-tallet, selv om ny teknologi, maskiner, og bedre fagkompetanse, tilsier det motsatte. Når det mindre regulerte USA opplever den samme utviklingen, kan ikke strengere regulering i Norge og EU være forklaringen. Trolig har regulering i alle land ført til økt arbeidsinnsats over lenger tid, men også byggverk av bedre kvalitet.
Produktiviteten i byggenæringen er også omdiskutert i forskningen. Dette kan forklares med feil og mangler i hvordan vi definerer næringen, hvordan verdiskaping prisjusteres, samt verdsetting av kvalitet.
Vi er enig med Listhaug og Borten Moe om at vi, som alle andre næringer i Norge, må jobbe mer og bedre med produktivitet fremover. I byggenæringen har vi små marginer og en krevende markedssituasjon som pisker oss til å finne produktivitetsforbedringer. Vi vil gjerne at Borten Moe hjelper oss med å få myndighetene til å spille på lag.
Ett års forsinkelse i et boligprosjekt i Oslo øker utbyggers kostnader med 169 000 kr per boenhet. Gjennomsnittstiden for saksbehandling i Oslo er nå på seks år. Kostnadene for hver bolig øker altså med over en million, bare på grunn av langdryge prosesser.
Byggenæringen er praktiske problemløsere som ønsker å bygge rimeligere, med enda bedre kvalitet og lavere utslipp. Ett eksempel på dette er asfalt, hvor gode anskaffelser og konkurranse i næringen har redusert utslippene med 40 prosent på få år. Gjennom å stille krav til hva som skal leveres fremfor en lang liste med hvordan, kan vår næring levere mer kostnadseffektive løsninger som alle tjener på.
Byggenæringen har et ekstra fokus på produktivitet denne høsten, og vi inviterer herved Borten Moe til å få noen nye perspektiver, men også ta diskusjonen med oss som har arbeidshanskene på.