SSB la mandag fram foreløpige tall fra kommuneregnskapene. De viser et «underskudd» på 24 milliarder kroner i fjor, det nest største som noensinne er registrert.
Tallet betyr i praksis at kommunene måtte låne rekordstore beløp for å dekke investeringene sine i fjor, slik Kommunal Rapport også tidligere har skrevet.
En viktig årsak til underskuddet er at det såkalte kapitalslitet, altså verditapet på kommunale bygg og anlegg, aldri har vært større enn nå. Tallene fra SSB viser at de kommunale inntektene ikke holder tritt med de løpende utgiftene, når verditapet på bygninger tas med. Før man tar hensyn til fjorårets investeringer, tapte kommunesektoren 4,4 milliarder kroner av sine verdier.
Ifølge SSB er veibygging en viktig forklaring på at kommunesektoren investerer mer enn før. Fylkeskommunene fikk 1. januar 2010 ansvaret for en stor del av riksveinettet.
– Fylkenes utgifter til investeringer i veisektoren har derfor økt med over 3 milliarder kroner. Det har også gitt en betydelig økning i kommuneforvaltningens andel av kapitalslit, skriver SSB.
Totale inntekter i kommuneforvaltningen for 2010 anslås til om lag 359 milliarder kroner, en økning på litt over 6 prosent fra 2009.
Lønnsutgiftene utgjør litt over 50 prosent av de totale utgiftene. Disse økte med 4,8 prosent i fjor.
– Kommuneforvaltningens voksende underskudd skyldes for en stor del at økte bruttorealinvesteringer har vært lånefinansiert. Ut over veisektoren var investeringsveksten i 2010 høy for institusjonslokaler knyttet til omsorg. Det har også blitt investert mye i forbindelse med avløpsanlegg og anlegg for avfallsbehandling, samt anlegg innenfor idrett og kultur, skriver SSB.
Kilde: Kommunal Rapport