Rørleggerfirmaet Lund VVS i Kristiansand er en typisk representant for en rik flora av mindre firmaer som arbeider lokalt og som hovedsaklig henvender seg til privatmarkedet.
Bygging av baderom er en viktig del av virksomheten og her er det ofte ønske om innbygde sisterner, eller mer spesifikt vegghengt toalett.
- Vegghengt toalett er populært, for vår del utgjør dette 90 prosent av tilfellene, dette løser vi med innbygd sisterne, enten inne i veggen eller montert utenpå veggen, i det siste tilfellet der sisternen sluttes inn i en kasse, sier Vidar Hansen, daglig leder hos Lund VVS.
Selv om det er strenge krav for bruk av innbygde sisterne på grunn av risiko for lekkasje har Hansen selv aldri opplevd teknisk svikt ved innbygde løsninger.
- Det eneste vi har kommet over av tilfeller med lekkasje etter innbygging skyldes alltid feil montasje, og dette er som regel gjort av håndverkere som enten har hatt lite erfaring eller ikke har fagkunnskap. For egen del har vi aldri opplevd avvik i løpet av den tiden vi har drevet, sier Vidar Hansen, som selv har vært rørlegger i 27 år. Han har tvert i mot bare gode erfaringer med innbygget sisterne, og har forøvrig aldri sett tekniske feil ved produktene.
Enklere privat
Hansen forstår meget godt at større entreprenører som JM går vekk(link) fra innbygde sisterner i nybygg.
- Strengt tatt er jo en av våre alternativer i samme bane som Geberit Monolith, siden vi bygger sisternen utenpå veggen, og kler den inn i en kasse. Forskjellen blir at vår løsning er mindre tilgjengelig, her rådfører vi alltid kunden, men vi sier at innbygd er til å stole på, det garanterer vi, sier Hansen, som har valgt å holde seg til løsninger fra Geberit i sine prosjekter.
- Ikke et vondt ord om konkurrentene, men som rørlegger er det greit å holde seg til et produkt man kjenner og man vet holder mål, ikke minst i slike sammehenger, sier han.
Ikke i gulvet
Enten Hansen bygger inne i vegg eller utenpå benytter man seg av 100 prosent vegghengte løsninger uten skruer i gulvet, silk at membran ikke brytes.
- Vi legger en smøremembran innvendig i rommet, monterer sisternen i dette og legger en spalte ut mot baderommet, det er vanlig praksis, sier Hansen.
Dersom rommet ikke bygges som våtrom bygges det inn en fuktføler, som stenger vannet om det skulle oppstå lekkasje.