Det er medlemsorganisasjonen NPG Norge, som representerer plastrørindustrien, som står bak et pilotprosjekt om å etablere en ny sirkulær løsning for platstrør. 

– Vi trodde det var et potensial her, og det har vi fått bekreftet. De 11,2 tonnene entreprenørene nå har samlet inn, viser markedet at det er verdifulle ressurser vi kan sortere ut fra avfallet. Dette er bra for lommeboka, men ikke minst for klima og miljøet, sier Sverre Tragethon, styreleder NPG Norge og daglig leder i Hallingplast i en pressemeldng. 

I slutten av august ble pilotprosjektene avsluttet og alle plastrørene kjørt til Norsk Gjenvinnings anlegg i Sem for sortering. 

I løpet av en dag sorterte medarbeidere fra NPG Norge sine medlemmer (plastrørprodusentene), Norsk Gjenvinning og Mepex, til sammen 11,2 tonn plastrør fordelt på materialene PVC, PP og PP, opplyser NPG i meldingen. 

Av de 11,2 tonnene som ble sortert, utgjorde PE-rør 8,5 tonn.

– Det er spennende å delta i helt konkrete prosjekter for å bringe bransjen nærmere sirkulære løsninger. Takket være god kommunikasjon på anleggsplasser, og dedikerte ansatte har vi fått samlet inn store mengder. Det er positivt for bransjen vår at vi har leverandører som går sammen og tenker på håndtering av produktet i hele livsløpet, sier Bård Anders Hansen, produksjonsleder i Skanska i meldingen.

Det har vært innsamling av plastrør på to av Skanska sine anleggsplasser, hos AF Gruppen, NCC og Betonmast.

Dette er pilotprosjektene:

Skanska/Statens Vegvesen E18 Vestkorridoren:

E103 Strand – Ramstadsletta 
E102 Fornebukrysset – Strand 
AF Gruppen: Husebyprosjektet (Rentvannstunellen) 
NCC: Ny sikkerhetspsykiatri på Ila, Bærum
Betonmast: Spesialskole og barnehage på Haugenstua, Oslo
Den norske bedriften Oceanize skal resirkulerer plastrørene til to ulike PE-materialer og ett PP-materiale.

– For å få resirkulert PVC-rørene, må de sendes til Vanwerven i Nederland da ingen kan håndtere dette i Norge, heter det i meldingen.

Når prosjektet mottar granulat fra Oceanize og PVC-pulver fra Vanwerven, skal NPG-medlemmene Pipelife og Hallingplast testprodusere nye rør og rørdeler av det resirkulerte materialet.

Prosjektet er finansiert av Handelens Miljøfond og egeninnsats fra NPG Norges medlemmer.