– Dermed kan også SD-anlegget for varmesentraler skrotes, sier Hagenes.
Har blitt overflødig
For to år siden gikk Energy Control ut og annonserte at SD-anlegget for ventilasjonsanlegg og romstyring kunne kastes. Nå er tiden altså kommet for SD-anlegget for varmesentraler.
– Så langt har man vært avhengig av egne undersentraler og mye logikk for å hente sanntidsdata fra energiventilene opp i skyen. Den nye integrasjonen mellom EC og Belimos smarte ventiler, gjør at ventilen nå automatisk kommuniserer med skyen. Det betyr at varmesentralen nå kan styret bare ved hjelp av smarte komponenter og at SD-anlegget igjen har blitt overflødig, sier Hagenes.
– Tar ut potensialet i ventilen
Espen Fanøy Salo hos Belimo forteller at selskapets energiventil henter ned en lang rekke data, men at disse ikke alltid blir utnyttet i eksisterende systemer.
– Den nye integrasjonen med Energy Control henter ut alle data fra energiventilen og gjør dermed varmesentralen smart over natten. Integrasjonen henter dermed ut det potensialet som ligger i ventilen, sier Fanøy Salo.
Han forteller også at de som leverandør i utgangspunktet bare er opptatt av å utvikle så gode produkter som mulig. Det vil blant annet si ventiler som måler energien, feilmeldinger hvis det er for mye luft i vannet, mengde glykol og logikk som viser om vi havner i en metningssone hvor anlegget driftes ineffektivt, for å nevne noe.
– Ventilen kan brukes i alle varmesentraler og med den nye integrasjonen kan dermed alle varmesentraler bli smarte over natten, sier Fanøy Salo.
Bruker det på hele hotellet
En som har tatt i bruk den nye integrasjonen, er Tord Moe Laeskogen på Sundvolden hotell.
– Vi bruker nå den nye integrasjonen på hele kjøleanlegget vårt. Vi er opptatt av gode data, og dette gir oss umiddelbart tilgang på sanntidsdata fra varmesentralen. Basert på dette har vi funnet feil og mangler som har gitt og rask effekt og redusert energibruk, sier Laeskogen.
Eivind Bengtson i selskapet Amtek har også tatt i bruk løsningen i et større rehabprosjekt.
– Da vi fikk høre om løsningen, hadde vi et prosjekt gående der vi skulle bytte en varmesentral fra elkjel til fjernvarme. Situasjonen var at SD-anlegget var modent for utskifting. Valget var å enten å jobbe videre med det som var der fra før, eller så måtte vi tenke helt nytt. Vi gikk for den nye energiventilen, sier Bengtson.
Entreprenør i det aktuelle prosjektet, er en av Vestlandets største rørleggerbedrifter, Vestrheim, som nå benytter løsningen i mange av sine rehabprosjekter.
– Ventilen gjør det som flere tekniske komponenter gjør i dag. Integrasjonen med Energy Control gjør at du nå får alle dataene ut av ventilen, rett i skyen uten at du trenger noen form for SD-anlegg, sier Harald Aakre i Vestrheim.
– Det betyr at en lang rekke komponenter nå blir overflødige. Jeg er også overbevist om at de fremtidige vedlikeholdskostnadene som følge av den nye løsningen vil bli betydelig lavere, sier Aakre.
Han får støtte fra Bengtson som mener at løsningen reduserer antallet feilkilder og grensesnitt vesentlig.
– Og akkurat det er kanskje det aller viktigst. Løsningen forenkler og reduserer risikoen for feilbruk av varmesentralen, sier Bengtson.
Gir byggene nytt liv
Nok en aktør som tar løsningen i bruk, er Vestenfjeldske eiendom. De prosjekterer nå løsningen og integrasjonen i både Eldoradogården og Castbergkvartalet.
– Vi ser at løsningen gjør prosjektene enklere og mindre komplekse. For oss var det derfor ikke tvil om vi skulle gå for denne løsningen, sier prosjektsjef, Jan Einar Åsbakk.
Hagenes hos Energy Control forteller at fordelen med løsningen, er at alle bygg raskt kan kobles opp.
– Dermed kan alle bygg gjøres smarte og mer energieffektive, samtidig som man slipper dagens «teknologikaos» i kjeller. For Energy Control er dette en viktig del av vårt arbeid for å gi eksisterende bygg forlenget liv, uten at det koster gårdeierne skjorten. Løsningen koster mellom 10 og 20 prosent av hva en standard løsning med SD-anlegg ville kostet og gir driftspersonellet minst like god, men trolig bedre kontroll over eget bygg, sier han.